رونق تولید و اشتغالزایی با دریافت مالیات از سود سپردههای بانکی
اخذ مالیات از سود سپردههای کلان بانکی نقش موثری در خروج سرمایههای مردم از بانکها و در مسیر تولید قرار گرفتن آنها خواهد داشت. این موضوع قطعا رونق تولید و اشتغالزایی زیادی به همراه دارد.در اکثر کشورهای جهان از سپرههای کلان بانکی مالیات گرفته میشود. اما در ایران بر اساس ماده ۱۴۵ قانون مالیات های مستقیم سود سپردههای بانکی معاف از مالیات است.

به گزارش گسترش تولید و تجارت، نظام بانکی کشور سالانه ۲۲۰ هزار میلیارد تومان ( حداقل معادل نیمی از بودجه عمومی دولت) سود به سپردهگذاران بانکی پرداخت میکند. در اکثر کشورهای جهان از سپرههای کلان بانکی به عنوان یک فعالیت اقتصادی، مالیات گرفته میشود. اما در کشور ایران بر اساس ماده ۱۴۵ قانون مالیات های مستقیم سود سپرده های بانکی معاف از مالیات هستند. درحال حاضر و با توجه به کسری ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی بودجه ۹۹، مالیات سود سپرده های کلان می تواند حداقل ۱۰ هزار میلیارد تومان درآمد جدید برای دولت ایجاد کند.
معافیت مالیاتی سود سپردههای کلان بانکی جذابیت سرمایهگذاری در بخش مولد اقتصاد را کاهش میدهد و در مقابل، اخذ مالیاتهای این چنینی علاوه بر افزایش درآمدهای دولت، اقدام بزرگی در راستای حمایت از سرمایهگذاری در بخش واقعی اقتصاد است. بر اساس گزارشهای بانک مرکزی در کشور ایران نزدیک به ۱۵۰ هزار حساب بانکی با بیش از یک میلیارد تومان موجودی وجود دارد که صاحبان آنها عموما جزء اقشار ثروتمند جامعه هستند. در همین راستا به اعتقاد بسیاری از کارشناسان اقتصادی سود سپردههای بانکی بالای یک میلیارد تومان باید مشمول قانون اخذ مالیات شود. پیگیری سیاست مذکور دارای مزایای فراوانی برای کشور است که در ادامه به آن پرداخته خواهد شد.
هدایت نقدینگی به سمت تولید با اخذ مالیات از سود سپردههای بانکی
هدایت نقدینگی موجود در کشور به سمت تولید یکی از الزامات اساسی رشد اقتصادی و رونق تولید است. در حال حاضر در کشور با نقدینگیهای سرگردانی روبرو هستیم که به جای قرار گرفتن در مسیر صحیح تولید و اشتغال در بخشهای غیر مولد اقتصاد قرار دارد. میزان نقدینگی موجود کشور در خرداد ۹۸ در حدود ۱۹۸۰ هزار میلیارد تومان بوده است. بخشی از این نقدینگی به عنوان پول (شامل سپرده های دیداری بخش غیردولتی نزد بانکها و اسکناس در دست اشخاص است) و بخش دیگر به عنوان شبه پول (شامل سپردههای سرمایه گذاری مدت دار، قرض الحسنه پس انداز و سپردههای متفرقه) در اختیار بانکها است. در خرداد ماه امسال میزان شبه پول ۱۶۷۰ هزار میلیارد تومان (معادل ۸۴ درصد نقدینگی کشور) بوده است.
رونق تولید و اشتغالزایی با دریافت مالیات از سود سپردههای بانکی
ازجمله دلایل این میزان نقدینگی مبحوس در اختیار بانکها، سود نسبتا قابل توجه ( ۱۵ الی ۲۴) درصدی است که بانکها بدون ریسک و تضمین شده به مشتریان خود پرداخت میکنند. پرداخت این میزان سود قطعا انگیزهای برای مردم جهت خروج سرمایههای خود از بانکها و در مسیر تولید قرار دادن آنها ایجاد نمیکند. در همین راستا اخذ مالیات ( حتی ۱درصد) از سود سپردههای کلان بانکی ( بالای یک میلیارد) نقش موثری در خروج سرمایههای مردم از بانکها و در مسیر تولید قرار گرفتن آنها خواهد داشت. سیاست مذکور مطمئنا باعث هدایت سرمایه ها به سمت بخش واقعی اقتصاد می شود. موضوعی که هادی قوامی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درباره آن گفت: دریافت مالیات از سود سپردههای بانکی قطعا رونق تولید و اشتغال زیادی به همراه دارد. در کشور ایران متاسفانه سود سپردههای بانکی معافیت مالیاتی دارد. در کمیسیون تلفیق مجلس پیشنهاد دادیم که سپردههای پایین یک میلیارد تومان، همچنان معافیت مالیاتی داشته باشند ولی از سپردههای بیش از یک میلیارد تومان، یک درصد از سود سپرده و نه اصل سپرده، در سال مالیات اخذ شود.
اخذ مالیات از سود سپردههای بانکی فرار سرمایه به دنبال ندارد
علیرغم مزیتهای فراوانی که دریافت مالیات از سود سپردههای بانکی برای کشور به دنبال دارد، بانک مرکزی و سیستم بانکی کشور با این استدلال که این اقدام فرار سرمایه از کشور را به دنبال دارد، ازجمله مخالفان سرسخت آن است. این درحالی است که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان با دریافت مالیات از سود سپردههای بانکی در بدترین حالت ممکن است ترکیب سپردههای بانکی به نفع سپردههای جاری تغییر کند. بنابراین هیچگونه فرار سرمایهای از کشور صورت نمیگیرد. چراکه در اکثر کشورهای دنیا، سپردههای کلان بانکی به عنوان فعالیت اقتصادی شناخته شده و مشمول مالیات میشوند.
در پایان لازم است ذکر شود
بودجه ۹۹ کسری حداقل ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی دارد و اگر با افزایش درآمدهای مالیاتی جبران نشود با استقراض از بانک مرکزی و چاپ پول جبران خواهد شد. این موضوع تورم زیادی در کشور ایجاد می کند و در عمل فشار بیشتری بر طبقه ضعیف وارد خواهد کرد.
منبع : عیار انلاین