صرفهجویی ۱.۲ میلیارد یورویی با تعمیق ساخت داخل
با راهاندازی سامانه توان ایران تا پایان بهمن امسال ۱۰ میز ساخت داخل در وزارت صمت تشکیل و به دنبال آن بیش از ۲۲۲ قطعه و تجهیزی که پیشتر از مسیر واردات تامین میشد در داخل کشور تولید و یک میلیارد و ۲۳۰ میلیون یورو صرفهجویی ارزی حاصل شده است.

ازجمله چالشهای چند سال اخیر کشور، وضع تحریمهای ظالمانه و به دنبال آن محدودیتهای در واردات قطعات، تجهیزات و مواد اولیه است. این موضوع در نگاه اول، تهدیدی برای کشور به حساب میآید، اما با نگاهی دقیقتر، میتوان آن را به فرصتی برای رشد درونزای صنعت کشور تبدیل نمود.
در این راستا یکی از مواردی که در قانون حداکثر استفاده از توان داخل مطرح و مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده، این است که دستگاه های دولتی نیازها و تقاضاهای کالا و خدمات که پیشتر از خارج تامین میکردند را شفاف اعلام و تولیدکننده ها، شرکت های دانش بنیان و مراکز پژوهشی در صدد تامین آنها برآیند. در این صورت، علاوه بر فراهم شدن زمینه رشد تولیدکنندگان داخلی، نیاز کشور به محصولات وارداتی و درنتیجه تاثیر تحریمها بر پیشرفت کشور کاهش پیدا میکند.
ارائه نیاز از سوی دولت پیش نیاز حمایت از تولید ملی
ارائه نیازمندیها از سوی دولتها ازجمله سیاستهای رایج در دنیا برای بهم رسانی عرضه و تقاضا فناوری است. لازمه پیگیری سیاست مذکور در ایران مشخص شدن میزان ارزش پروژهها و خرید محصول توسط دولت از داخل و خارج است. دولت باید برنامههای مدون و دقیقی جهت شناسایی نیازهای خود ( با استانداردهای فنی) و تامین آنها از بازار داخل داشته باشد و دستگاههای دولتی باید به صورت ماهانه گزارش دهند که چه اقدامی در راستای حمایت از تولید داخل انجام دادهاند.
سامانه توان ایران اولین گام دولت در حمایت از ساخت داخل
در اکثر کشورهای توسعه یافته دنیا نیز، نیازهای نهادهای دولتی از طریق سامانههای شفاف و نمایشگاههای تقاضامحور (revers pitch) به شرکتهای داخلی اعلام میشود. در کشور ما با همت وزارت صنعت، معدن و تجارت، سامانه توان ایران ( ارائه توانمندیها و اعلام نیازمندیهای ایران) با هدف حمایت از ساخت و تولید ایرانی راه اندازی شده است. در مدت زمان کوتاه راهاندازی سامانه مذکور، هفت میز ساخت داخل ایجاد و به دنبال قراردادهای با ارزش بیش از ۱.۲ میلیارد یور با شرکتهای تولید کننده ایرانی بسته شده است.
وزارت صنعت: همه دستگاهها پای کار حمایت از تولید بیایند
در همین راستا، سعید زرندی، معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت درباره آخرین وضعیت داخلیسازی محصولات صنعتی، افزود: توسعه تولید و تعمیق ساخت داخل یکی از مهمترین برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال جاری در راستای تحقق رونق تولید بود. نهضت ساخت داخل به معنای این است که همه دستگاهها و نهادها پای کار بیایند و به تولید همچون سالهای گذشته نگاه نکنند.
وی در ادامه مهمترین برنامههای ساخت داخل را شامل جایگزینی واردات و توسعه ساخت داخل، ایجاد مرکز ساخت داخل ماشینسازی و تجهیزات، ایجاد سامانه توانمندیها و اعلام نیاز (توانیران) به آدرس www.tavaniran.ir، برگزاری میزهای تعمیق ساخت داخل، اجرایی کردن قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی و ممنوعیت واردات یکهزار و ۵۲۳ ردیف تعرفه دارای کالای مشابه خارجی و غیرضروری عنوان کرد.
داخلی سازی ۱۰۶ قطعه و کاهش ارزبری ۲۸۲ میلیون یورویی
معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت خاطرنشانکرد: تا پایان بهمن ماه ۱۰ میز ساخت داخل در صنایع مختلف برگزار شد که شاخص آنها برگزاری سه میز ساخت داخل در صنعت خودرو با داخلی سازی ۱۰۶ قطعه و کاهش ارزبری ۲۸۲.۵ میلیون یورویی بود.
وی ادامه داد: با برگزاری سه میز ساخت داخل در صنعت تجهیزات پتروشیمی ۳۹ قطعه/ تجهیز داخلی سازی و کاهش ارزبری ۱۴۳ میلیون یورویی محقق شد.
زرندی اضافهکرد: برگزاری دو میز ساخت داخل در صنعت برق، الکترونیک و مخابرات (داخلی سازی ۵۲ قطعه/ تجهیز و کاهش ارزبری ۱۲۴ میلیون یورویی)، یک میز ساخت داخل در صنعت مس (داخلیسازی ۱۸ قطعه/ تجهیز و کاهش ارزبری ۷۰۰ هزار یورویی) و یک میز ساخت داخل در صنعت فولاد (داخلی سازی پنج محصول نهایی و یک خط تولید و کاهش ارزبری ۴۳۰ میلیون یورویی) و همچنین پروژه داخلیسازی تولید لوله فلزی از تختال فولاد با کاهش ارزبری ۲۵۰ میلیون یورویی، قابل اشاره است.عیارآنلاین