برنامه ریزی گیلان برای رسیدن به سهم بازار بیشتر در روسیه
استاندار گیلان در سفر تجاری به روسیه به برنامه ریزی گیلان برای رسیدن به سهم بازار بیشتر در روسیه خبر داد.

به گزارش"گسترش تولید و تجارت " روسیه پهناورتر ین کشور جهان است که در شمال آسیا و اروپا قرار دارد. روسیه با کشورهای نروژ، فنالند، استونی، لتونی ، لیتوانی، لهستان، بالروس، اوکرا ین، گرجستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، چین، مغولستان و کره شمالی همسایه است. این کشور همچنین با کشورهای آمریکا از طریق ایالت آالسکا (سوئد و ژاپن) از طر یق دریا همسایه است. روسیه با تولید ناخالص داخل ی ۲.۲ هزارمیلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ هشتمین اقتصاد بزرگ جهان (بر مبنای تولید ناخالص داخلی) بوده است. تولید ناخالص داخلی سرانه این کشور در سال ۲۰۱۵ حدود ۵ هزار دلار (بر مبنا ی قدرت برابری خرید) بوده که این کشور را در رتبه ششم دنیا قرار میدهد. ارزش تجارت روسیه در سال ۲۰۲۱ حدود ۷۸۶ میلیارد بوده که ۴۹۲ میلیارد دلار آن متعلق به صادرات و ۲۹۴ میلیارد دلار واردات این کشور است. عمده مقاصد صادراتی روسیه را کشورهای چین، هلند، آلمان و ترکیه تشکیل میدهند که حدود ۳۴ درصد از کل ارزش صادرات این کشور را شامل می شود؛ در مقابل کشورهای چین، آلمان، آمریکا و بلاروس با سهم ۴۵.۳ درصدی عمده مبادی وارداتی این کشور هستند.
ایران، استراتژیکترین موقعیت منطقهای برای ترانزیت کالاهای بین المللی را به خود اختصاص داده است و از این رهگذر میتواند درآمدهای پایدار جایگزین فروش نفت خود را استحصال کند. سواحل مکران و چابهار ازجمله نقاط مهم و استراتژیک در سواحل جنوبی ایران است که برای حمل کالا در کریدور شمال- جنوب ویژگی مقرون به صرفه بودن را داراست. این کریدور که طول آن ۷۲۰۰ کیلومتر است مزایای چشمگیری برای مشارکتکنندگان در پروژه فراهم میآورد. یکی ازمزیت های آن در مقایسه با دیگر مسیرهای حملونقل و بهخصوص کانال سوئز این است که با برخورداری از ویژگی حمل و نقل ترکیبی، زمان انتقال کالا را به نصف کاهش میدهد.
در این کریدور، روسیه به دنبال آن است که مسیر آستاراخان – انزلی- چابهار- بمبئی را جایگزین مسیر بمبئی- کانال سوئز – هامبورگ- سن پترزبورگ کند که هدف آن تسهیل ارتباط بین هند با کشورهای ایران، روسیه، قفقاز و آسیای مرکزی است. این کریدور به لحاظ زمان در حدود ۲۰ روز با مسیر فعلی اختلاف دارد و تفاوت فاحشی در زمان و هزینههای حمل ونقل با یکدیگر ایجاد میکند. ایران باید نهایت تلاش خود را به کار بگیرد تا از مزیت نزدیکی جغرافیایی به هند و برقراری جریان ترانزیت کالا با این کشور، بیشترین استفاده را ببرد. بر اساس این طرح، کشتیهای هندی در بنادر مُکران (در جنوب ایران) پهلو خواهند گرفت و از طریق مسیر ریلی که از خاک ایران، جمهوری آذربایجان و روسیه میگذرد، به اروپا دسترسی خواهند داشت. در صورت عملیاتی شدن این طرح، هزینه ترانزیت دریایی کالا از هند به اروپا تا ۴۰ درصد کاهش پیدا میکند و اهمیت ویژه سیاسی هم برای ایران در پی دارد.
در حال حاضر علاوه بر جاده ابریشم جدید با مدیریت چین، کشورهای اوراسیا با تقویت و توسعه حملونقل بینالمللی شمال- جنوب قصد وصل کردن کشورهای جنوبی آسیا را به کشورهای شمالی و غربی اروپا دارند. به این ترتیب، جریان عظیمی از کالاها به زودی نه تنها از شرق به غرب از طریق جاده ابریشم جدید، بلکه از شمال به جنوب نیز خواهد گذشت. کریدور شمال- جنوب میتواند برای منطقه آسیای مرکزی که به «کشورهای محصور در خشکی» (landlocked countries) معروف هستند نیز کمک شایانی می کند . در واقع، برای کشورهایی مانند تاجیکستان، افغانستان، قزاقستان و قرقیزستان که همگی محصور در خشکی هستند، ایران بهترین و ارزانترین راه برای دسترسی به آبهای آزاد است. ایران میتواند با احداث مسیرهای ریلی، از طریق ترانزیت کالا به این کشورها و بالعکس، کسب درآمد کند.
با این حال موانعی نیز در برابر پیشبرد این کریدور وجود دارد؛ بهره وری پایین ناوگان حمل و نقل ریلی و جادهای، نبود زیرساختهای مناسب بندرگاهی، پیچیده بودن فرآیندهای اجرایی ترانزیت بین المللی در کشور، نبود ساختار واحد در مساله ترانزیت و در نهایت کارشکنیهای آمریکا و صهیونیستها از مواردی است که موجب شده سهم ترانزیت ایران از کالاهای بینالمللی و به تبع آن درآمدهای حاصله کریدورها محدود باشد. اما در این میان گیلان برای آنکه بتواند نقش محوری در مسیر کریدور شمال - جنوب ایفا کند، چند مزیت دارد که مهمترین آن آشنایی با فرهنگ تجاری و سابقه طولانی با کشورهای حوزه دریای خزر است و در حوزههای زیرساختی نیز به دلیل بهرهمندی از سه بندر فعال انزلی، کاسپین و آستارا ظرفیت ویژه ای در گسترش مناسبات با کشورهای حوزه اوراسیا و جنوب و جنوب شرق آسیا برخوردار است.
حال تمایل روسیه برای سرمایه گذاری در خط آهن رشت- آستارا و تکمیل و بهره برداری از آن نشان می دهد که گیلان نقشی مهمی و تاثیر گذاری در گشایش وضعیت اقتصادی کشور دارد و هدف سفر هیئت اعزامی گیلان به کشور روسیه رایزنی در موارد ذکر شده با مسوولان روسی است.استاندار گیلان هم چندی پیش با مجوزی که از سوی وزارت کشور دریافت کرد بنا دارد تا در توسعه مناسبات اقتصادی و افزایش راهبردهای اقتصادی گام بردارد.حجم تجارات ایران و روسیه در مقابل روابط سیاسی بسیار مناسب دو کشور ایران و روسیه اصلا مناسب نیست ، نقش اتاق های بازرگانی البته با ریل گذاری و حمایت دولت می تواند چشم انداز روابط تجاری را در شرایط مطلوبی هدایت کند ، استفاده از پتانسیل های انسانی و کارآمد برای تحقق این مهم یک اصل برای رسیدن به اهداف است.
استاندار گیلان با اشاره به قابلیت های تجاری و صادرات محور این استان در منطقه اوراسیا ، اظهار کرد: با اتمام پروژه های در حال اجرا ، گیلان به قطب صادرات کالاهای تولیدی کشور به روسیه و نیز کشورهای حاشیه خزر بدل می شود.اسدالله عباسی در جریان سفر به روسیه در دیدار با سفیر ایران در روسیه و فعالان اقتصادی استان گیلان در مسکو که وی را تعدادی از مدیران اقتصادی و تجار همراهی می کنند، به روابط حسنه ایران با اعضای اجلاس شانگهای و کشورهای اوراسیا اشاره و اظهار کرد: : رونق تجاری و اقتصادی میان استان های گیلان، مسکو، آستراخان و جمهوری داغستان مستلزم تقویت زیرساخت در بخش های مختلف است که در این سفر به آن پرداخته می شود.
وی با تاکید بر لزوم افزایش تعامل بین تجار ایران و روسی افزود: گسترش روابط تجار و بازرگانان بین دو کشور زمینه را برای توسعه اقتصادی فراهم می کند.
استاندار گیلان با تاکید بر تقویت زیرساخت های حمل و نقلی در حوزه های مختلف ریلی، دریایی، زمینی و هوایی اضافه کرد: پیوند کریدور شمال به جنوب که با حلقه اتصالی «گیلان» صورت می گیرد ، می تواند نقش مهمی را در تقویت روابط تجاری در منطقه ایفا کند. عباسی با بیان اینکه اتصال کریدور شمال به جنوب فرصت طلایی برای گیلان است، گفت: اتصال خط ریلی رشت به آستارا با همکاری دو طرف سرعت بخشیده می شود.
وی با بیان اینکه بازار هدف روسیه برای گیلان بسیار اهمیت دارد، افزود: گیلان در حوزه کشاورزی دارای محصولات و تولیدات ارزشمند است که می تواند در بازار روسیه جا خوش کند. استاندار گیلان با اشاره به قابلیت های تجاری و صادرات محور این استان در منطقه اوراسیا ، اظهار کرد: با اتمام پروژه های در حال اجرا ، گیلان به قطب صادرات کالاهای تولیدی کشور به روسیه و نیز کشورهای حاشیه خزر بدل می شود.
کاظم جلالی سفیر ایران در روسیه نیز در این نشست اظهار کرد: بسیار خرسندیم که پس از سفر رییس جمهور ایران اسلامی به روسیه ، استاندار گیلان نیز به همراه اقتصادی و سیاسی خود به روسیه سفر کردند.
وی با اشاره به اهمیت ایجاد روابط گیلان با روسیه در ابعاد مختلف ، افزود: روابط ایران با روسیه از مدت ها پیش از طریق گیلان رقم خورده است. سفیر ایران در روسیه با اشاره به موقعیت استراتژیک آستراخان و داغستان برای ارتباط دوسویه با گیلان ، اضافه کرد: تقویت روابط گیلان با آستراخان و جمهوری داغستان برای توسعه سرمایه گذاری و تجارت خارجی بسیار اهمیت دارد.
جلالی کریدور شمال به جنوب را پروژه ای با اهمیت برای دو طرف خواند و گفت: نقش گیلان در اتصال کریدور شمال به جنوب بسیار حیاتی و مهم است.وی با اشاره به معطلی چندین ساله پروژه خط ریلی رشت – آستارا ، افزود: دولت سیزدهم و نماینده عالی این دولت در گیلان به شدت پیگیر به سرانجام رسیدن پروژه رشت – آستارا است و در این خصوص تاکنون اقدامات خوب و ارزشمندی صورت گرفت. سفیر ایران در روسیه با اشاره به بررسی و پیگیری مساله گمرکات و لزوم حل این چالش ، بیان کرد: با حل مساله گمرکات که با تعامل دو طرف صورت می گیرد می توان به توسعه روابط اقتصادی و تجاری خوش بین و امیدوار بود. در جریان این نشست شماری از تجار ایرانی و روسی به بیان پیشنهادات و نقطه نظرات خود در جهت توسعه روابط تجاری دو کشور پرداختند.
گفتنی است در این نشست قاسم رضاییان رییس اتاق بازرگانی گیلان به گزارشی از فعالیت تجاری گیلان در روسیه اشاره داشت. مدیران اقتصادی گیلان هم هر کدام به پتانسیل ها و موانع پیش رو پرداختند.
منبع : رشت امروز