صندوق پروژه راهی برای خروج از تنگنای سرمایهگذاری
تامین مالی نیروگاه پرند مپنا با روش صندوق سرمایه گذاری پروژه، دریچه نوینی در زمینه جذب سرمایههای مردمی به پروژههای عمرانی کشور است که میتواند الگویی برای تکمیل پروژههای زیرساختی کشور باشد. این روش این امکان را فراهم آورد تا سرمایههای خرد و نیمه خرد به صورت بلندمدت در طول عمر مفید پروژههای زیرساختی کشور مشارکت داشته باشند.

به گزارش "گسترش تولید و تجارت" تامین مالی پروژههای بزرگ، یکی از مسائل جدی در زمینه پیشرفت اقتصادی کشور به شمار میآید. گزینه مرسوم در تامین مالی پروژههای زیربنایی کشور، بودجه عمرانی دولت محسوب میشود که با کاهش درآمدهای نفتی، پاسخگوی نیاز سرمایهگذاری سالهای اخیر کشور نبوده است. در حال حاضر تنها در بخش دولتی ۳۰۰ هزار میلیارد تومان پروژه نیمه تمام وجود دارد که بودجه عمرانی ۲۰ تا ۳۰ هزار میلیاردی کشور، کفاف آن را نمیدهد.
استفاده از اوراق مشارکت نیز منابع مالی مورد نیاز پروژههای عمرانی کشور را فراهم نکرده است؛ زیرا این پروژهها عمدتاً در بازه بلندمدت، سودآوری اقتصادی دارد و بازه ۳ تا ۵ ساله اوراق مشارکت کوتاهتر از دوره بازگشت سرمایه پروژه است؛ لذا بازپرداخت اصل و سود اوراق منتشر شده از محل درآمدهای پروژه محقق نمیشود و کارایی این روش تامین مالی را زیر سوال میبرد. صندوق توسعه ملی نیز به دلیل محدودیت منابع و بلوکه شدن برخی درآمدهای آن در سالهای اخیر کارآمدی لازم را نداشته است. از گزینههای مرسوم دیگر، استفاده از سرمایهگذاری خارجی و فاینانس است که با موانع تحریمی مواجه شده و پس از برجام نیز به دلیل چشمانداز نامناسب تحریمها و اقدامات خصمانه آمریکا تاکنون موثر نبوده است. در این شرایط ضروری است به دنبال راهی جدید برای تامین مالی پروژههای بزرگ کشور باشیم.
۱۶ مهر ماه امسال، بورس انرژی میزبان روشی نوین برای تامین مالی پروژههای بزرگ بود. صندوق سرمایهگذاری پروژه که برای اولین بار رونمایی شد، توانست ۱۰۰ میلیارد تومان برای تکمیل یکی از پروژههای نیروگاهی کشور جذب کند. این صندوق با تلاش جمعی سه ساله در بورس و گروه مپنا، شکل گرفت و دریچهای جدید برای تامین مالی پروژههای کشور گشود؛ زیرا این امکان را فراهم آورد تا سرمایههای خرد و نیمه خرد کشور به صورت بلندمدت در طول عمر مفید پروژههای زیرساختی کشور مشارکت داشته باشد.
صندوق آرمان پرند مپنا با هدف تامین مالی پروژه تبدیل نیروگاه گازی پرند به سیکل ترکیبی ایجاد شد تا بازده نیروگاه از ۳۱ر۴ درصد به ۴۹ درصد ارتقا یابد. قرار است ۲۵۰ میلیارد تومان دیگر نیز در دو مرحله برای پروژه جمعآوری شود و مابقی هزینه پروژه نیز آورده غیر نقدی گروه مپنا به صورت تجهیزات خواهد بود.