چگونه استرس، ذخایر مغزی را از بین میبرد؟
محققان بهتازگی کشف کردهاند که ذخیره مغزی بالاتر، قابلیتهای مغز را بهبود میبخشد، امّا استرس فیزیولوژیکی بر آن تاثیر منفی میگذارد.

به گزارش "گسترش تولید و تجارت" فعالیتهای تحریککننده ذهنی و تجربیات زندگی، میتواند عملکرد مغزی را در بیماران مبتلا به مشکلات حافظه بهبود بخشد، امّا استرس این رابطه مفید را تضعیف میکند. این یافتهها بر اساس یک مطالعه جدید از موسسه کارولینسکا میباشد، که در مجله Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association منتشر شده است.
محققان در اواخر دهه 1980 کشف کردند، برخی از افرادی که در طول زندگی خود هیچ علامت آشکاری از زوال عقل را نشان ندادند، تغییرات مغزی مطابق با مرحله پیشرفته بیماری آلزایمر داشتند. از آن زمان به بعد فرض شده است یک فرآیند که به اصطلاح به آن ذخیره مغزی میگویند، ممکن است این اثر محافظتی متفاوت را در افراد ایجاد کند.تجارب و رفتارهای تحریککننده و غنیکننده مغز در زندگی مانند: پیشرفت تحصیلی بالاتر، مشاغل پیچیده، داشتن فعالیتهای فیزیکی مداوم و اوقات فراغت و تعاملات اجتماعی سالم به ایجاد ذخیره مغزی کمک میکنند. از سوی دیگر استرس بالا یا مداوم با کاهش تعاملات اجتماعی، اختلال در توانایی شرکت در اوقات فراغت و فعالیتهای بدنی و افزایش خطر زوال عقل همراه است.
مطالعه بر روی ذخیره مغزی و استرس
محققان موسسه کارولینسکا سوئد، بهتازگی ارتباط میان ذخیره مغزی، عملکرد مغز و نشانگرهای زیستی بیماری آلزایمر را در 113 شرکتکننده از کلینیک حافظه در بیمارستان دانشگاه کارولینسکا مورد بررسی قرار دادند. همچنین آنها بررسی کردند که چگونه امکان دارد ارتباط توسط استرس فیزیولوژیکی (میزان کورتیزول در بزاق) و استرس روانی (درک شده)، اصلاح شود.در این مطالعه مشخص شد که ذخیره مغزی، بیشتر در بهبود عملکرد مغزی موثر است، امّا جالب اینجاست که استرس فیزیولوژیکی این ارتباط را تضعیف میکند.ماناسا یراملا، نویسنده اصلی این مطالعه گفت: این نتایج ممکن است پیامدهای بالینی داشته باشد، چرا که مجموعه تحقیقاتی در حال گسترش نشان میدهد که امکان دارد تمرینات تمرکز حواس و مدیتیشن، میزان کورتیزول را کاهش دهد و عملکرد مغز را بهبود بخشد. استراتژیهای مختلف مدیریت استرس میتواند مکمل خوبی برای مداخلات موجود در سبک زندگی در راستای پیشگیری از آلزایمر باشد.
محدودیتها و تحقیقات آینده
اندازه به نسبت کوچک شرکتکنندگان امکان نتیجهگیری قوی را کاهش میدهد، امّا نتایج به گروههای بیمار مشابه قابل تعمیم است. علاوه بر این از آنجایی که استرس، خواب را مختل میکند و همین موضوع خود باعث اختلال در عملکرد مغز میشود، محققان داروهای خواب را کنترل کردند. با وجود این، محققان جنبههای دیگری از خواب را که ممکن است عملکرد مغز را مختل کند در نظر نگرفتند.دکتر یراملا اعلام کرد: ما به مطالعه ارتباط میان استرس و اختلالات خواب و چگونگی تاثیر آن بر ذخیره مغزی بیماران مبتلا به مشکلات حافظه ادامه خواهیم داد.
منبع: تک ناک