افزایش صادرات صنعت ماشینسازی ایران به یکونیم میلیارد دلار در پنج سال آینده
دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانشبنیان ماشینسازی و تجهیزات پیشرفته صنعتی، صادرات رسمی کشور در این حوزه را سالانه ۲۵۰ میلیون دلار دانست و هدفگذاری افزایش میزان صادرات در پنج سال آینده را یکونیم میلیارد دلار عنوان کرد.

به گزارش "گسترش تولید و تجارت" نشست خبری دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانشبنیان ماشینسازی و تجهیزات پیشرفته صنعتی روز چهارشنبه (۲۵ مردادماه) در معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری برگزار شد.
در این نشست، محمدمهدی هادوی در جمع خبرنگاران با اشاره به صنعت ماشینسازی و تجهیزات پیشرفته در کشور، اظهار داشت: بخشی از صنایع مثل مس محصولمحور هستند اما ماشینسازی و تجهیزات را به عنوان صنعتِ صنعتساز مینامیم. وقتی ماشینآلات و تجهیزات صنعتی خوبی تولید کنیم، بسته به نیاز مشتری و کاربر میتوانیم اعلام کنیم خط تولید نفت و گاز یا لوازم خانگی داشته باشیم.
وی درباره وظیفه استاد اقتصاد دانش بنیان، بیان کرد: وظیفه ستاد اقتصاد دانشبنیان همین است که در حوزه ماشینآلات و تجهیزات صنعتی وارد شویم. پیش از این در معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، برنامه توسعه ماشینسازی بود اما این برنامه به یک ستاد تبدیل شد که تولیدکنندگان بزرگ را دانشبنیان کنیم؛ به این معنا که با دانشی کردن و استفاده از فناوری روز، ارزش افزوده بالایی ایجاد کنیم.
هادوی تعداد شرکتهای دانشبنیانی را که وارد فاز تجاریسازی نشدهاند هزار و ۸۴۵ شرکت اعلام کرد و گفت: این شرکتها باید وارد صنعتیسازی شوند و قصد داریم این شرکتهای سنتی را به شرکتهای دانشبنیان صنعتی تبدیل کنیم.
میزان تولیدات صنعتی ایران در ماشینسازی
دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانشبنیان ماشینسازی و تجهیزات پیشرفته صنعتی به این موضوع اشاره کرد که در صنعت ماشینسازی، ۶ هزار شرکت دانشبنیان و غیر دانشبنیان دارای پروانه بهرهبرداری صنعتی هستند و ۲۵۰ هزار نفر به طور مستقیم در صنعت ماشینسازی و تجهیزات پیشرفته مشغول به فعالیتاند. جمعیت صنعتگران ماشینسازی و تجهیزات صنعت، بزرگ است و شرکتهای بزرگ خوبی داریم که برخی از محصولاتشان، دانشمحور و برخی محصولشان غیردانشی است.
وی میزان تولیدات صنعتی ایران در حوزه صنعت ماشینسازی را سه میلیارد دلار اعلام کرد و ادامه داد: میزان واردات کشور در این زمینه بین پنج تا هشت میلیارد دلار است در حالی که بازار واردات را باید به محصولات تولید داخل تبدیل کنیم. البته این گفته به معنای محدودسازی واردات نیست، بلکه از این ظرفیت میتوان در زمینه انتقال فناوریهای نو و جدید بهرهبرداری کرد.
هادوی چین را یکی از رقبای اصلی ایران در زمینه صنعت ماشینسازی دانست و افزود: از نظر کیفیت در برخی صنایع ماشینسازی مثل صنایع غذایی همین الان هم صادرات به کشورهای اروپایی و کانادا داریم اما برای ما قابل قبول نیست.
دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانشبنیان ماشینسازی و تجهیزات پیشرفته صنعتی صادرات رسمی کشور در این حوزه را سالانه ۲۵۰ میلیون دلار دانست و هدفگذاری افزایش میزان صادرات در پنج سال آینده را یکونیم میلیارد دلار عنوان کرد.
بورسیه صنعتگران در دانشگاهها
این مقام مسئول با اشاره به بورسیه کردن صنعتگران در دانشگاهها، اظهار داشت: برنامه منسجمی با مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی با کمک صنعت طراحی میکنیم تا صنعت، بورس صنعتی در مراکز تحقیقاتی راهاندازی کند. در این زمینه فرصت مطالعاتی و صنعتی در وزارت علوم داریم که مربوط به استادان است. اما قصد داریم نیروهای صنعتی را در دانشگاهها بورس کنیم تا به فناوری روز مجهز شوند و وقتی به صنعت بر میگردند خلاقیت و نوآوری را چند برابر کنند.
وی همچنین از همکاریهای بینالمللی در فناوریها و دانش روز با مراکز آموزشی و تحقیقاتی خارج از کشور مثل آلمان به صورت حضوری و غیرحضوری خبر داد.
هادوی همچنین به همکاری با ایرانیان خارج از کشور اشاره و بیان کرد: در تلاش برای همکاری با ایرانیان خارج از کشور هستیم تا دانش آنها را از طریق ارتباط غیرحضوری به ایران منتقل کنیم.
دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانشبنیان ماشینسازی و تجهیزات پیشرفته صنعتی در پاسخ به پرسش خبرنگار کارآفریننیوز مبنی بر اینکه چه شرایط انگیزشی برای همکاری با ایرانیان خارج از کشور فراهم میکنید، تاکید کرد: جلساتی با تعدادی از ایرانیان خارج از کشور برگزار کردیم. از صمیم قلب و با علم میگویم ایرانیان خارج از کشور عشق دارند به ایران کمک کنند. یک مقداری محدودیتهایی در کشورهای خارجی برای آنها اعمال میشود و دغدغه تسهیلگری برای عبور و مرور دارند.
به گفته هادی، بزرگترین انگیزه آنها، خدمت به کشور است و بحثهای مالی را دنبال نمیکنند هر چند ما باید هزینه ها را باید تقبل کنیم، اما چشمداشتی ندارند. بنابراین با خیال راحت و با احترامی که برای تحصیل کردههای خوبمان داریم از تجربه و سرمایهگذاری آنها استفاده میکنیم.
منبع: کارآفرین نیوز