ایران-روسیه در مسیر قرارداد هواپیمای مسافری سوخو ۱۰۰
مطابق توافقات صورت گرفته تاکنون قرارداد خرید ۱۲ فروند هواپیمای سوخو ۱۰۰ از روسیه توسط طرف ایرانی منعقد شده است. پیش بینی می شود شرکت های هواپیمایی ایرانی در فازهای بعدی تمایل به خریداری تا ۱۰۰ فروند از این هواپیما را داشته باشند تا بدین وسیله از میانگین عمر هواپیماهای مسافری در ایران کاسته شود.

مصطفی موحدی
به گزارش "گسترش تولید و تجارت" قرارداد استواری بین طرف روسی و ایرانی برای خریداری ۱۲ فروند هواپیمای مسافربری سوخو ۱۰۰ منعقد شده است.
مطابق گفته وزیر انرژی فدراسیون روسیه، الکساندر نواک به خبرگذاری اسپوتنیک پیرو بازدید مدیران شرکت های هواپیمایی از این هواپیمای مسافربری که در چند هفته گذشته با ورود یک فروند از این هواپیما به فرودگاه مهرآباد صورت گرفت و با توجه به ابراز تمایل طرف ایرانی نسبت به خریداری این هواپیما قراردادی بین طرف روس و ایرانی منعقد گردیده است و پیش بینی می شود در این قرارداد طرف روس متعهد شده است با بومی سازی قطعات مشکوک به نیاز به مجوز اوفک (دفتر کنترل سرمایه گذاری های خارجی)این محدودیت را برطرف کند تا تحریم های صنایع هوایی در ادامه این قرارداد ابهامی ایجاد نکند.
پیش بینی می شود شرکت های هواپیمایی ایرانی در فازهای بعدی تمایل به خریداری تا ۱۰۰ فروند از این هواپیما را داشته باشند تا بدین وسیله از میانگین عمر هواپیماهای مسافری در ایران کاسته شود. مطابق توافقات صورت گرفته تاکنون قرارداد خرید ۱۲ فروند از این هواپیما توسط طرف ایرانی منعقد شده است. پیش بینی می شود در فاز بعدی تا حدود ۳۰ هواپیما از این شرکت خریداری شود. همچنین پیرامون این قرارداد رییس جمهور روسیه نیز اذعان کرده است از صادرات سوخو ۱۰۰(SSJ 100) به ایران حمایت لازم را به عمل خواهد اورد.
این هواپیما که دارای دو موتور توربوفن PowerJet SaM146 می باشد به طور کامل در روسیه طراحی وساخته شده است و توانایی حمل ۹۸ مسافر در مسافت های حدود۳-۴ هزار کیلومتر را دارا می باشد. قیمت حدودی این هواپیما در حدود ۳۶ میلیون دلار می باشد.
شایان ذکر است شرکت تولید کننده موتور این هواپیما یک شرکت مشترک فرانسوی-روسی می باشد که تامین کننده اصلی موتور این هواپیما به شمار می آید. این شرکت که در سال ۲۰۰۴ شروع به کار کرده است از هسته مرکزی شرکت NPO Saturn که یک شرکت روسی است شگل گرفته است. موتور استفاده شده در این هواپیما نیز نوع بهبود یافته CFM56 می باشد که توسط شرکت CFM International تولید شده است.
همچنین مطابق بررسی های صورت گرفته طرف روسی با ابراز تمایل برای تولید مشترک هواپیمای IL-114 قصد همکاری های مشترک بیشتری با طرف ایرانی می باشد.