سیاره پایدار با کشتیرانی پایدار
یادداشتی بمناسبت روز جهانی دریانوردی

به گزارش گسترش تولید و تجارت ، از سوی سازمان بینالمللی دریانوردی موضوع امسال روز جهانی دریانوردی " سیاره پایدار با کشتیرانی پایدار" اعلام گردیده است.
با تبریک این روز به دریانوردان عزیز ، فعالین اقتصادی مرتبط با اقتصاد دریا و صنعت کشتی سازی ، جامعه دریائی کشور و گرامی داشت یاد و خاطره دریانوردان شهید و ایثارگر غیور ، از آنجائیکه کشتیرانی و دریانوردان بزرگترین شبکه حمل و نقل جهانی جابجائی کالا را تشکیل می دهند لذا اهمیت صنعت کشتی سازی ، کشتیرانی و استراتژیک بودن این صنعت و حرفه در امر توسعه و اشتغال غیر قابل انکار می باشد .اضافه بر این، نیاز ساکنین کره خاکی به صنعت کشتی سازی و کشتیرانی به منظور تامین و جابجائی سریع و ایمن مایحتاج عمومی ملت ها و انرژی مورد نیاز دنیا نیز بر کسی پوشیده نیست .
با شیوع ویروس کرونا در دنیا ، ویروسی که در حال حاضر تنها دشمن مشترک همه انسانهای می باشد ، اهمیت آموزش و باز آموزی و ارتقاء مهارت های دریانوردان به منظور دریانوردی و کشتیرانی ایمن ، حفاظت از محیط زیست دریا و توجه به سلامت جان و ایمنی و بهداشت دریانوردان از هر گونه آسیب و بیماری دو چندان گردیده است .
خوشبختانه در مبارزه با این ویروس ناشناخته در بنادر کشور توسط سازمان بنادر و دریانوردی تاکنون شاهد اقدامات خوبی بوده ایم که دقیقا به نوعی عمل به توصیه امسال سازمان بینالمللی دریانوردی به مناسبت روز جهانی دریانوردی می باشد که در جای خود شایسته تقدیر است .
انتخاب این ایده " سیاره پایدار با کشتیرانی پایدار " فرصتهایی را برای مسئولان اجرایی و سیاستگذاران کشورهای صاحب صنعت حمل و نقل دریائی فراهم میکند تا اقدامات فوری را برای رسیدن به آینده پایدار تا سال ۲۰۳۰ برنامه ریزی نمایند .
نظر به تحولات سریع در حوزه صنعت ، تولید ، تجارت و الزامات مربوط به این بخش ها که در دنیا در حال وقوع می باشد و با توجه به صلح آمیز و انسان دوستانه بودن بخشی از صنعت و حرفه ارزشمند کشتیرانی و دریانوردی که خود می تواند به نوعی موجب صلح و امنیت جهانی گردد ، انتظار می رود از سوی سیاستگذاران کشور به صنعت دریانوردی و کشتی سازی با توجه به نقش کلیدی آن در امر توسعه و تاثیر آن بر بهبود فضای کسب و کار و ایجاد اشتغال در اقتصاد جهانی توجه ویژه ای مبذول گردد ، اما از سوی نیز نباید از نوسازی و جایگزینی ناوگان سنتی کشور که هم اکنون بخش قابل توجهی از هموطنانمان در آن شاغل می باشند و بدلیل هزینه های جاری بالا چه بسا جابجائی کالاهای تجاری توسط این ناوگان دیگر مقرون به صرفه نباشد ، غافل گردید.
گرچه این یادداشت بمناسبت روز جهانی دریانوردی است اما فرصتی است تا به موضوعی که چه بسا آینده امنیت شغلی دریانوردان ناوگان سنتی کشور را تهدید می نماید نیزاشاره گردد .
اگر بنا به هر دلیلی موتور لنج های ایرانی به خصوص موتور لنج های باری استان بوشهر علیرغم میل بنده و سایر علاقمندان به این نوع شناور دیگر نتوانند به کشورهای همسایه تردد نمایند ، چه تدبیری باید برای معیشت و اشتغال شاغلین در این بخش اندیشیده گردد ؟
یکی از موضوعاتی که می بایست بر اساس سیاست های اقتصاد مقاومتی به جد در استان های ساحلی در دستور کار قرار گیرد توجه به این مهم یعنی جایگزینی و پیش بینی شغل برای بیکاران حاصل از آسیب فوق الذکر است .
تاکنون حضور نیروی کار ایرانی با همین موتور لنج های موجود در خلیج فارس و دریای عمان خصوصا در دوران دفاع مقدس با پرچم جمهوری اسلامی ایران حضوری مقتدرانه و ارزشمند بوده و برای تداوم این حضور ارزشمند تا فرصت باقی است ضروری می باشد اقدامی شایسته و حکیمانه در این خصوص صورت پذیرد.
روز جهانی دریانوردی بر دریانوردان تلاشگر و سخت کوش ایران مبارکباد.