ضربه قاچاق کالا بر پیکر صنعت لوازم خانگی
در شرایطی که در سالهای اخیر بر تولید محصولات ملی و ساخت داخل تاکید میشود، پدیده شومی مانند قاچاق کالا در بخش لوازم خانگی ضربههای بزرگی بر پیکره این صنعت در خصوص تولید مستمر و همچنین اشتغال وارد کرده است. در همین حال برآوردها حکایت از این دارد که سالانه ۷۰۰هزار دستگاه لوازم خانگی به داخل کشور قاچاق میشود.

به گزارش "گسترش تولید و تجارت" اما در حالی که افزایش هزینههای تولید محصولات لوازم خانگی ساخت داخل خصوصا در زمینه تهیه مواد اولیه، باعث گرانی نسبی آنها در بازار کشور شده، شرایط برای ورود و فروش محصولات خارجی قاچاق به کشور مهیا شده است. البته به گفته کارشناسان چندنرخی بودن ارز نیز شرایط خوبی برای فروش کالای قاچاق ایجاد کرده است. به دلیل گرانی کالای لوازم خانگی ایرانی، برخی از افراد ترجیح میدهند به جای اینکه لوازم خانگی تولید داخل را با گارانتی خریداری کنند، نمونه خارجی آن را داشته باشند چرا که ادعا دارند این لوازم با وجود قاچاق بودن هم به صرفه و هم باکیفیتتر است. به همین دلیل بوده که فعالان صنعت لوازم خانگی همیشه روی دو موضوع افزایش کیفیت محصولات تولید شده و همچنین تقویت خدمات پس از فروش کالای لوازم خانگی ایرانی تاکید کردهاند.
در همین راستا در طول سالهای اخیر، تعداد اخباری که حکایت از کشف لوازم خانگی قاچاق در کشور داشته کم نیست. اما سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که آیا کنترل لازم برای عدمورود کالای قاچاق از مبادی مختلف به کشور صورت میگیرد؟ در این خصوص باید گفت اگرچه ممنوعیتهایی برای واردات کالاهای خارجی وجود دارد ولی متاسفانه همچنان کالاهای خارجی به کشور قاچاق میشود. اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازمخانگی، در گفتوگوی اخیر خود با روزنامه «دنیای اقتصاد» در مورد ورود کالای لوازم خانگی قاچاق به کشور گفته بود: «من به کولبر، ته لنجی و تعاونی مرزی نمیگویم قاچاقچی چون مجوز خود را از دولت دریافت کردهاند. قاچاق مسیر دیگری دارد که باید بررسی شود. باید مبنای ورود کالا را به وسایلی محدود کرد که در کشور تولید نمیشوند و برای آنها سرمایهگذاری نشده است. بنابراین باید کمک شود حتی همان کولبری که برای تامین مایحتاج زندگی خانوادهاش تلاش میکند، هدفمند کالای قاچاق را وارد کند!»
دبیرکل انجمن لوازم خانگی ایران نیز تاکید کرده گردش مالی مافیای قاچاق لوازم خانگی در کشور بالاست و به ۵ میلیارد دلار در سال میرسد. عباس هاشمی درباره وجود کالای قاچاق در بازار، گفت: «گردش مالی سند لوازم خانگی با احتساب چینی ، بلوریجات و... نزدیک به ۵ میلیارد دلار میشود. ارزش تولیدات داخلی حدود ۷/ ۳ درصد است و در حال حاضر با توجه به وضع ممنوع الورود بودن باید دید ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز میزان قاچاق را چه میزان اعلام میکند. برخی از کالاها در حال حاضر با شکلهای رسمی وارد کشور میشوند. ارزش کالای قاچاق در کشور ۲۰درصد تولیدات داخلی است.»
این فعال صنعت لوازم خانگی کشور با اشاره به میزان استقبال کالاهای قاچاق در کشورگفت: «در خصوص استفاده از کالای قاچاق باید آگاهسازی شود. انجمن با سایتهای فروش لوازم خانگی در حال مذاکره است که پیشنهاد داده است خرید و فروش لوازم خانگی را از انجمن داشته باشد و کالاهایی که اصالت دارند و سایت آن را تایید میکند خرید و فروش شوند.» دبیرکل انجمن لوازم خانگی کشور ادامه داد: «اصولا قیمت کالاهای قاچاق کم است چرا که حق عوارضی نمیدهند و به هر شکلی وارد کشور میشوند، در مقابل هیچگونه گارانتی ندارند در حالی که مردم به این موضوع توجه نمیکنند. درست است که با قیمت کم این کالاها را میخرند اما پس از اینکه این کالاها خراب شوند دیگر نمیتوانند آن را تعمیر کنند؛ در نتیجه پولشان را دور انداختهاند.»