هدف از جمع آوری پلاسمای انسانی، تولید داروهای بیماران خاص برای حفظ و بالا بردن کیفیت زندگی آنان می باشد
مدیر مرکز اهدای پلاسما «شرکت توسعه پلاسما درمان خزر » در گفتگویی ویژه با خبرنگار گسترش تولید و تجارت اظهار داشت: اولین مرکز جمع آوری پلاسما توسط بخش خصوصی در سال 1382 ایجاد گردید؛ از آن تاریخ به بعد، این صنعت فراز و نشیب های بسیاری داشته که در سال های اخیر به دلیل تشخیص سیاستگذاران در نیاز کشور به دارو های مشتق از پلاسما، روند تاسیس این مراکز شتاب بیشتری گرفته است.

علیرضا فرخ بخت بیان داشت: مجوز این مراکز توسط سازمان غذا و داروی کشور و پس از تایید در کمیته پلاسما که متشکل از نمایندگان سازمان انتقال خون، معاونت درمان وزارت بهداشت و کارشناسان مرتبط از سوی سازمان غذا و دارو بوده صادر می گردد.
وی با بیان اینکه مرکز اهدای پلاسما در استان گیلان و در شهر رشت، نخستین مرکز خارج از تهران در کل کشور است، افزود: دومین مرکز جمع آوری این شرکت در شهر لاهیجان بزودی فعالیت خود را آغاز خواهد کرد.
فرخ بخت با بیان اینکه بزرگترین پالایشگاه پلاسما این گروه در مسیر جاده رشت به فومن حد اکثر تا دوسال آینده شروع به کار خواهد نمود، تصریح کرد: ایران در حال حاضر به منظور تهیه این داروها با کمبود پلاسما مواجه است که امیدواریم با تاسیس مراکز اهدای بیشتر در تمامی استانها و همچنین راه اندازی پالایشگاه ها، در تولید داروهای مورد نیاز بیماران رشد قابل توجهی داشته باشیم.
مدیر مرکز توسعه پلاسما درمان خزر در ادامه با اشاره به اهمیت پلاسما جهت تولید داروهای بیماران خاص، متذکر شد: پلاسما قسمت مایع زرد رنگ و شفاف خون است. این بخش که حدود 55% از خون را تشکیل داده که شامل: آب ( حدود 90%) پروتئین های ضروری (7%) مانند آلبومین، گاما گلوبین، فاکتورهای ضد انعقادی ،نمک های غیر آلی مانند کلسیم، فسفات، سولفات و غیره ،ترکیبات آلی مانند آنتی بادی ها و هورمون ها می باشد.
وی تصریح کرد: پلاسما معمولاً برای افرادی که دچار تصادف، سوختگی، شوک، بیماری های شدید کبدی، نقص ایمنی و کمبود فاکتورهای انعقادی هستند تجویز می شود تا بدین وسیله به افزایش حجم خون بیمار و لخته شدن خون کمک کرده و از شوک جلوگیری نماید.
فرخ بخت در ادامه یادآور شد: اهمیت پلاسما و داروهای مشتق از آن زمانی پر رنگ شد که در جنگ جهانی دوم افراد زیادی به آلبومین نیاز پیدا کردند، در این زمان بود که صنعت پلاسما شکل گرفت. در حال حاضر محصولات دارویی متعددی از این ماده ارزشمند تولید شده که از مهم ترین آنها می توان به ایمونوگلوبولین، آلبومین و فاکتورهای انعقادی اشاره کرد.
وی با بیان اینکه شعار سازمان بهداشت جهانی در این زمینه «اهدای خون، اهدای پلاسما، اهدای زندگی» است، ادامه داد: اهمیت اهدای خون و اهدای پلاسما امروز در تمامی جهان بیشتر از گذشته شده و می طلبد که همگان در این امر تلاش بیشتری نمایند؛ همچنین طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی مردم هر کشور باید خون و فراورده های پلاسمایی مورد نیاز بیمارانشان را خودشان تامین نمایند.
فرخ بخت بیان داشت: از مراجعه کنندگان به مراکز اهدای خون پس از ثبت نام، جهت تعیین سلامتی آنها و همچنین تشخیص اینکه اهدا برای اهدا کننده مشکلی بوجود نخواهد آورد، آزمایش های گوناگونی صورت می گیرد.
وی همچنین گفت: پلاسما از اهداءکنندگان سالم داوطلب طی پروسه ای بنام پلاسما فرزیس گرفته می شود؛ در اهدای پلاسما بخش مایع خون اهداءکننده از سلولها جدا میشود، خون از یک بازو گرفته می شود و برای جداسازی پلاسما وارد یک دستگاه پیشرفته شده سپس گلبولهای قرمز و پلاکت های اهدا کننده همراه مقداری نمک به اهدا کننده بازگردانده می شوند.
مدیر مرکز شرکت پلاسما درمان خزر تصریح کرد: این فرایند بی خطر بوده و تنها چند دقیقه بیشتر از اهدای خون کامل زمان می برد، اهدای پلاسما برای اولین بار حدود 1.5 ساعت و دفعات آتی حدود 60 دقیقه زمان می برد و شامل خونگیری، استخراج پلاسما و بازگرداندن باقی مانده خون به بدن افراد است، این کار از طریق یک سوزن انجام می شود که در طول این روند در بازو باقی می ماند.
فرخ بخت با تاکید بر اینکه پلاسمای اهدایی پس از ۲۴ الی ۴۸ ساعت در بدن افراد جایگزین می شود، گفت: هر فرد می تواند هفته ای یکبار و حداکثر تا ۳۶ مرتبه در سال نسبت به اهدای پلاسما اقدام نماید.
وی با بیان اینکه کل فرایند اهدا در یک سیستم بسته و کاملا استریل انجام می گیرد، گفت: در فرایند اهدای پلاسما توسط افراد به هیچ وجه خون اهدا کننده، از «ست پلاسما» خارج نشده و با هیچ وسیله دیگر حتی دستگاه تماس ندارد.
لازم به ذکر است ؛ که شرایط اهدای پلاسما برای افراد ۱۸ تا ۶۰ سال مجاز بوده که وزنشان بالای 50 کیلو گرم و از سلامت کامل نیز برخوردار باشند.
تدوین گزارش: طاهره معمولی کارگر