کرونا دستآویزی برای افزایش تعرفههای خدمات درمانی
مطابق قانون هر ساله با پیشنهاد وزارت بهداشت، شورای عالی بیمه و تائید هیات دولت، نرخ تعرفههای خدمات درمانی تعیین و ابلاغ میشود. براساس شنیدهها، پزشکان به دنبال افزایش ۱۰۰ درصدی تعرفههای خدمات درمانی هستند. این درحالی است که به دلیل شرایط اقتصادی، میزان تعرفهها با درآمدهای مردم همخوانی ندارد و منابع مالی افزایش آن هم موجود نمیباشد.

به گزارش گسترش تولید و تجارت، روز گذشته، سید سجاد رضوی، دبیر شورای عالی بیمه سلامت درخصوص افزایش تعرفههای خدمات درمانی سال ۹۹، گفت: «پیشنهاد افزایش تعرفههای پزشکی در سال ۱۳۹۹ به هیات دولت ارائه شده است که در صورت تایید آن را ابلاغ و اعلام میکنیم». وی در ادامه افزود: «در پیشنهادات تعرفهای برای سال ۱۳۹۹، به تورم سالانه، توان مالی دولت و بیمهها توجه شده است. از طرفی بحث افزایش هزینههای پزشکان و بیمارستانها نیز دیده شده و برآیندی از افزایش تعرفه ارائه شده است».
ظفرقندی: پزشکان برای سلامت مردم از جیب خود یارانه میدهند
مطابق قانون هر ساله با پیشنهاد وزارت بهداشت، شورای عالی بیمه و تائید هیات دولت، نرخ تعرفههای خدمات درمانی تعیین و ابلاغ میشود. در همین راستا، مهرماه ۹۸، جلسهای با حضور معاون فنی و نظارت سازمان نظام پزشکی و جمعی از فعالان صنفی جامعه پزشکی در محل سازمان برگزار شد و حاضرین با بیان دغدغهها، نقطهنظرات و پیشنهادات خود خواستار افزایش تعرفههای خدمات درمانی سال ۹۹ شدند. جلسهای که ظفرقندی، رئیس سازمان نظام پزشکی کشور را هم در صف معترضین تعرفه قرار داد و وی در صحبتی توهین آمیز خطاب به مردم ایران گفت: « پزشکان برای سلامت مردم از جیب خود یارانه میدهند».
افزایش ۲ برابری تعرفهها در جریان طرح تحول سلامت
اظهار نظر رئیس سازمان نظام پزشکی کشور درحالی بود که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان در جریان اجرای طرح تحول سلامت، تعرفه خدمات درمانی افزایش زیادی داشته و همین امر سبب افزایش هزینههای بخش درمان شده است. در آغاز طرح تحول سلامت، نخستین پیشنهادی که وزارت بهداشت به شورای عالی خدمات درمانی برای افزایش انگیزه در جامعه پزشکی و پیراپزشکی و پاراکلینیکی داد، بالا بردن تعرفههای پزشکی بود. در نهایت با اجرای طرح تحول سلامت به واسطه افزایش ضریب تعرفه خدمات پزشکی (k)، قیمت خدمات درمانی، حداقل ۲.۲ برابر شد. مجموع دستمزد پرداختی به پزشکان هم در سال ۹۵ نیز نسبت به سال ۹۲، سه و نیم برابر شد.
پزشکان به دنبال افزایش ۱۰۰ درصدی تعرفههای خدمات درمانی
مهدی مطهری، رئیس کمیسیون مشورتی تعرفه و بیمه شورای عالی نظام پزشکی، برآورد نهایی این کمیسیون درباره افزایش تعرفه پزشکان عمومی در سال ۹۹ را اعلام کرد. بر اساس صحبتهای این مقام مسئول در سازمان نظام پزشکی برآورد نهایی حداقل هزینه تمام شده یک ویزیت برای پزشکان عمومی در شهر تهران مبلغ ۴۷ هزار ۵۹۲ تومان استخراج شده است. در حال حاضر تعرفه پزشکی عمومی ۲۷ هزار ۵۰۰ تومان است و در صورت تحقق پیشنهاد سازمان نظام پزشکی شاهد افزایش ۲ برابری تعرفههای خدمات درمانی خواهیم بود.
افزایش سهم سلامت در سبد هزینههای خانوار
مطابق گزارشهای مرکز آمار، سهم سلامت از سبد هزینههای خانوار بعد از اجرای طرح تحول سلامت و افزایش سرسامآور تعرفهها، رشد قابل توجهی داشته است؛ این موضوع کنترل و کاهش میزان تعرفههای خدمات درمانی را به ضرورتی اجتنابناپذیر تبدیل کرده است. محسن ایزدخواه، پژوهشگر حوزه اقتصاد سلامت در این باره معتقد است: «طبق محاسبات کارشناسی، حداقل تا دو سال آینده با توجه به افزایش شدید تعرفههای پزشکی در اجرای طرح تحول سلامت، هیچگونه افزایشی در این بخش توجیه اقتصادی ندارد». سید امیر سیاح، استاد اقتصاد دانشگاه شاهد هم در این باره میگوید: «افزایش تعرفهها برای ایجاد انگیزه در پزشکان هزینههای زیادی را به کشور تحمیل کرده و پرداخت از جیب مردم را هم افزایش داده است».
ضرورت یکسانسازی تعرفههای درمانی بخش خصوصی و دولتی
در حال حاضر با توجه به شرایط اقتصادی، میزان تعرفههای خدمات درمانی با درآمدهای مردم همخوانی ندارد و زیرساختهای افزایش آن هم وجود ندارد علاوه بر این، کارشناسان اقتصاد سلامت معتقدند، وزارت بهداشت و شورای عالی بیمه به جای افزایش میزان تعرفهها، اقدام به یکسانسازی تعرفههای درمانی بخش خصوصی و دولتی برای کاهش هزینههای سنگین نظام سلامت کند.
بر اساس بند (۶-۹) سیاستهای کلی نظام سلامت، ابلاغی مقام معظم رهبری، تدوین تعرفه خدمات و مراقبتهای سلامت باید مبتنی بر شواهد و بر اساس ارزش افزوده با حق فنی واقعی یکسان برای بخش دولتی و غیردولتی باشد.
علیرغم وجود صراحتهای قانونی مبنی بر یکسانسازی تعرفههای بخش دولتی و خصوصی، متاسفانه شاهد اختلاف ۴ برابری تعرفههای بخش خصوصی در مقایسه با بخش دولتی هستیم؛ در سال ۱۳۹۸ ضریب ریالی (k) حرفهای تمام خدمات و مراقبتهای سلامت در بخش دولتی، ۹۵ هزار و ۲۰۰ (۹۵.۲۰۰) ریال در نظر گرفته شد؛ این در حالی است که ضریب کای حرفهای تمام خدمات و مراقبتهای سلامت در بخش خصوصی در همین سال، ۴۱۲ هزار (۴۱۲.۰۰۰) ریال است؛ عدم انگیزه پزشکان برای فعالیت در بخش دولتی، زیانده شدن بیمارستانهای دولتی، فشار مالی به بیمههای تکمیلی و افزایش پدیده زیرمیزی در بخش دولتی از جمله تبعات اختلاف فاحش تعرفههای این دو بخش است.
منبع: عیار آنلاین