در گرامیداشت پنجاهمین سالگرد تصویب قانون تامین اجتماعی ؛
از ۵ عنوان کتاب در حوزه قوانین تامین اجتماعی رونمایی شد
در گرامیداشت پنجاهمین سالگرد تصویب قانون تامین اجتماعی و با حضور مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی و معاون قانون اساسی معاونت حقوقی ریاست جمهوری ، طی مراسمی از پنج جلد کتاب با عناوین : قانون تامیناجتماعی و قوانین مرتبط ، برنامههای تنقیح سازمان تامیناجتماعی ، 120 مقاله در تامیناجتماعی ، حقوق تامیناجتماعی در قلمرو اجرا و قانون تامیناجتماعی در نظم حقوقی کنونی رونمایی شد.

به گزارش "گسترش تولید و تجارت" به نقل از روابط عمومی اداره کل تامین اجتماعی استان گیلان براساس اعلام سایت رسمی این سازمان ، مصطفی سالاری مدیرعامل سازمان تامیناجتماعی در نشست مشترک با معاون قانون اساسی معاونت حقوقی ریاست جمهوری ، حوزه تامیناجتماعی و رفاه اجتماعی را فراتر از اصل ۲۹ دانست و گفت: بخشی از وظایف مندرج در این اصل قانونی را در سازمان تامیناجتماعی عهدهدار هستیم که باید انجام شود. بخش دیگری از موارد اشاره شده در اصل ۲۹، موضوعات حمایتی است و به تامیناجتماعی مربوط نمیشود و این سازمان در حوزه وظایف بیمهای فعال است.
مصطفی سالاری، مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی ضمن تبریک ۵۰ سالگی تصویب قانون تامین اجتماعی بیان کرد: آنچه که در قانون تامیناجتماعی میبینید، دارای رویکرد بیمهگری است؛ اما بعدها در شرایط مختلف، ارتباط بین پرداخت حق بیمه و وظایف بیمهگری برهمخورده شده است. وی ادامه داد: طبیعتاً با افزایش سن امید به زندگی، افراد باید اشتغال و بیمهپردازی بیشتری داشته باشند؛ در این شرایط برخی قوانین، توازن مذکور را برهم زده است. براساس فلسفه وجودی بیمه اجتماعی، بیمهپردازی اجباری است.
مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی : در دورههای مختلف، تصمیمگیریهای موردی، انسجام قانون تامیناجتماعی را برهم زده است؛ اما همچنان امکان ترمیم این وضعیت وجود دارد
وی افزود : امید داریم که گامهایی برداریم که اصل ۲۹ قانون اساسی را در حوزه تکالیف سازمان تامیناجتماعی به درستی اجرا کنیم. بیژن عباسی معاون قانون اساسی معاونت حقوقی ریاست جمهوری در این نشست گفت: حق تامیناجتماعی از نسل دوم حقوق بشر شناخته میشود؛ در واقع این حق در مجموعه حقوق عمومی است. در ادبیات کشورمان نیز به نوعی به حق بر تامیناجتماعی توجه شده است. هدف از پیریزی حق بر تامین اجتماعی حمایت از افراد در مواقع بیکاری، آسیبها، پیری، بیماری، ازکارافتادگی، بارداری و بسیاری از شراط خاص زندگی انسانها است. در حقوق بشر نیز اشاره شده که هر فردی حق استفاده از تامیناجتماعی و مزایای آن را دارا است.
بیژن عباسی معاون قانون اساسی معاونت حقوقی ریاست جمهوریافزود: همچنین در یکی از مقاولهنامه سازمان بینالمللی کار نیز بر حقوق اشاره شده ناشی از پوشش تامیناجتماعی تاکید کرده است. در قانون اساسی نیز چندین اصل به حق تامیناجتماعی اشاره شده است؛ در بندهای ۲ و ۴ اصل ۲۱ قانون اساسی و اصل ۲۹ قانون اساسی به مساله تامیناجتماعی اشاره شده است. در اصل ۲۹ مساله تکلیف دولت در فراهم کردن پوشش بیمهای تامیناجتماعی مورد تاکید است. موضوع تامین اجتماعی تنها به سازمان تامیناجتماعی مرتبط نمیشود.
عباسی : قانون ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی بسیار وسیعتر از تکالیف جاری تامین اجتماعی است
صمدالله فیروزی، مشاور مدیرعامل سازمان تامیناجتماعی نیز در ادامه نشست مشترک سازمان تامیناجتماعی و معاون قانون اساسی معاونت حقوقی ریاست جمهوری گفت: امروزه از منظر بیمهشدگان، بازنشستگان، کارفرمایان و دولت، مفهوم تامیناجتماعی متفاوت است؛ خروجی این مجموعه تفکرات بیانگر این است که تامیناجتماعی رفیق شفیق است.
وی افزود: ۶ اصل از اصول قانون اساسی به مساله تامین اجتماعی تاکید دارد؛ به این واسطه باید توجه به ایفای تعهدات را با این حجم از توجه قانونی متناسب کرد.فیروزی ادامه داد: در بسیاری کشورهای با سابقه طولانی تامیناجتماعی، تضمینی برای میزان پرداختی حقوق مستمریبگیران بیمههای اجتماعی وجود ندارد اما در ماده ۱۱۱ قانون تامیناجتماعی کشور ما، این مهم لحاظ شده است.
در ایران حدود یک قرن بیمهگری بیمههای اجتماعی سابقه وجود دارد
علی حیدری، مشاور مدیرعامل سازمان تامیناجتماعی در ادامه گفت : تامیناجتماعی از معدود سازمانهایی است که به مدت ۶۲ سال آمار و اطلاعات عملکردی خود را منتشر کرده است.در سال ۱۳۵۴ همزمان با تاسیس سازمان تامیناجتماعی ضریب پوشش بیمهای این سازمان حدود ۱۸ درصد افراد جامعه بوده و در سال ۱۴۰۲ این میزان پوشش به ۶۰ درصد رسیده است. اکنون ۷۲ درصد مردم تحت پوشش بیمههای اجتماعی هستند که سازمان تامیناجتماعی ۷۸ درصد این میزان را در اختیار دارد.
مشاور مدیرعامل سازمان تامیناجتماعی : اکنون ۹۵ درصد مردم بیمه پایه سلامت را دارا هستند و در نقطه مقابل حدود ۳۰ درصد جامعه از مزایای پوشش بیمههای اجتماعی بیبهره هستند
در بند یک و ۵ سیاستهای کلی تامین اجتماعی تکلیف فراگیری و پوشش همه آحاد جامعه مورد تاکید قرار گرفته است.مرتضی لطفی، رئیس هیاتمدیره سازمان تامین اجتماعی در ادامه این نشست گفت: اگر سازمان تامیناجتماعی را تنها سازمانی بدانیم که در حوزه اجرای اصل ۲۹ قانون اساسی بیشترین فعالیت را دارا است، باید نگاه دولتها، متفاوت از امروز میبود.وی افزود: بودجه سازمان تامیناجتماعی در سالجاری ۱۵۰۰ همت است؛ عدم ایفای تعهدات دولتها در قبال این تامین اجتماعی، آسیبهایی را به این نهاد وارد کرده است.لطفی با بیان اینکه انتظار ما از دولت، تامین منابع مالی مصوبات مرتبط با تامیناجتماعی است، بیان کرد: سازمان تامیناجتماعی اعتقاد دارد که سهامداری بهتر از مدیریت بنگاههای اقتصادی است، اما این مساله نباید در واگذاریهای مربوط به اصل ۴۴ و خروج تامیناجتماعی از بنگاهداری تاثیرگذار باشد.
به گفته رئیس هیات مدیره سازمان تامیناجتماعی؛ امروز اصرار بر این است که بانک رفاه کارگران از اختیار سازمان تامیناجتماعی خارج شود؛ این در حالی است که این بانک در برهههای خاص، یاریرسان سازمان تامیناجتماعی بوده و این مجموعه در واقع سرمایه اصلی کارگران بیمه شده تامیناجتماعی است
ولی رستمی، استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در ادامه نشست مشترک سازمان تامیناجتماعی با معاونت قانون اساسی معاونت حقوقی ریاست جمهوری گفت: امروز با گذشت حدود ۱۰۰ سال سابقه فعالیت بیمههای اجتماعی در کشور، بلوغ این حوزه را تجربه میکنیم.
وی افزود: بعضاً در حوزه فعالیتهای مرتبط با نظام تامیناجتماعی، همپوشانیهایی رخ داده است. پراکندگی قوانین، عدم انسجام آنها و چالشهای مرتبط، نظام قانونی حوزه تامیناجتماعی را با مشکلاتی مواجه کرده است.
عمران نعیمی، سرپرست معاونت توسعه مدیریت و منابع انسانی و مدیرکل امور حقوقیوقوانین سازمان تامیناجتماعی در ادامه نشست پنجاهمین سالگرد تصویب قانون تامین اجتماعی از رونمایی سامانه قوانین و مقررات سازمان تامیناجتماعی خبر داد و گفت: در دسترس بودن قوانین، مقررات و بخشنامههای تامین اجتماعی در سامانه مذکور، یک خدمت حقوقی است.
وی افزود: سازمان تامیناجتماعی جدای از این سامانه، تمام بخشنامهها را در سایت سازمان در دسترس عموم قرار داده است. تامیناجتماعی از اولین دستگاههایی است که پیشنویس بخشنامه را پیش از تصویب در دسترس عموم قرار میدهد.نعیمی اضافه کرد: حقوقتامیناجتماعی در پرتو عدالت و آشنایی با مسئولیت حقوقی مدیران در دستگاههای اجرایی نیز عنوان دو جلد کتابی است که در آینده منتشر میشود.
در پایان نشست مشترک امروز، ضمن رونمایی از ۵ کتاب مرتبط با قوانین سازمان تامیناجتماعی از سامانه قوانین ومقررات سازمان تامیناجتماعی نیز در خاتمه این نشست رونمایی شد. ۱۵۰۰ عنوان قانون، آییننامه و بخشنامه مربوط به قانون تامیناجتماعی در این سامانه امکان مشاهده دارد؛ این یک خدمت حقوقی است و ۱۰ هزار لینک بین این قوانین برقرار شده است.
گزارشگر: طاهره معمولی کارگر