گزارش فائو از سرانه مصرف شیر و لبنیات در ایران و جهان/ ایران در چه جایگاهی است؟

شیر یکی از ارزشمندترین فرآورده های غذایی دنیاست که سرانه مصرف آن در کشورهای صنعتی و توسعه یافته بیشتر از کشورهای در حال توسعه است. طبق آمارها کشور ایران جزو کشورهایی است که سرانه مصرف فرآورده های لبنی در آن، در سطح متوسط قرار دارد.
به گزارش "گسترش تولید و تجارت" به نقل از روابط عمومی شرکت صنایع شیر ایران( پگاه ) سازمان خواربار و کشاورزی جهانی (فائو ) به مناسبت روز اول ژوئن ( روز جهانی شیر ) گزارشی در مورد مهمترین تحولات بازار شیر در جهان ارائه می دهد که در ادامه بخش هایی از این گزارش را مرور خواهید کرد .
به گزارش فائو در سالجاری مطالعات نشان داده است ، با افزایش متوسط درآمد خانوارها "کشورهای صنعتی" تقاضا برای مصرف شیر و فرآورده های لبنی افزایش پیدا می کند.
بررسی ها نشان داده مصرف شیر در جوامع با سطح درآمد و میزان درآمد قابل استحصال رابطه مستقیم دارد به گونه ای که با افزایش درآمد خانوارها، در کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته دنیا، تقاضا برای شیر و دیگر محصولات لبنی رشد می کند .
از اوایل دهه 1960 میلادی تا کنون سرانه مصرف شیر در کشورهای در حال توسعه دنیا دو برابر ، مصرف گوشت سه برابر ، و مصرف تخم مرغ پنچ برابر شده است. بر پایه این گزارش در برخی از مناطق فقیر دنیا از قبیل کشورهای جنوب صحرای آفریقا مصرف شیر در دو دهه اخیر نه تنها رشد نکرده است بلکه روند نزولی هم داشته است .
جایگاه ایران در طبقه بندی سرانه مصرف شیر
طبق این گزارش ، کشورهای دنیا از نظر سرانه مصرف شیر در سه گروه جای می گیرند ، اول کشورهایی که سرانه مصرف شیر در آنها بالاتر از 150 کیلوگرم در سال است. استرالیا و کشورهای اروپای غربی و کشورهای آفریقای شمالی در این گروه قرار دارند.
به گزارش سایت سبک زندگی پگاهی ، در گروه دوم کشورهایی قرار دارند که سرانه مصرف شیر در آنها بین 30 کیلوگرم و 150 کیلوگرم در سال است . ایران ، هند، ژاپن، کنیا و کشورهای آمریکای لاتین در این دسته قرار دارند که شامل کشورهایی است که سرانه مصرف فرآورده های لبنی در آنها در سطح متوسط قرار دارد . دسته سوم کشورهایی هستند که سرانه مصرف پایین دارند و میزان مصرف سالانه در این کشورها کمتر از 30 کیلوگرم است ویتنام، سنگال و اغلب کشورهای جنوب شرقی و شرق آسیا و کشورهای واقع در آفریقای مرکزی در این دسته جای دارند .
سهم انرژی تامین شده توسط شیر
فائو در گزارش سال جدید خود اعلام کرد : در کشورهای آفریقایی و آسیایی مردم 3 تا 4 درصد از انرژی مورد نیاز خود را از مصرف شیر و لبنیات تامین می کنند ، درحالیکه در کشورهای اروپایی و کشورهای واقع در اقیانوسیه بالغ بر 6 درصد از انرژی مصرفی مردم از شیر و فرآورده های لبنی تامین میشود .
در کشورهای آفریقایی و آسیایی مردم تنها 6 تا8 درصد از پروتئین مورد نیاز خود را از مصرف شیر تامین می کنند در حالیکه در کشورهای صنعتی و توسعه یافته قاره آمریکا و اروپا ، سهم شیر در تامین پروتئین مورد نیاز مردم بیش از 19 درصد است . از طرف دیگر در قاره آسیا و آفریقا تنها 7 درصد از چربی مورد نیاز مردم از مصرف شیر و لبنیات تامین می شود ، ولی در اروپا 12 درصد از چربی مورد نیاز بدن افراد در کشورهای اقیانوسیه و آفریقای شمالی 14 در صد چربی مورد نیاز بدن افراد از مصرف شیر تامین می شود .