اسفندیاری پور درخصوص مطرح شدن صحبتهای مبنی بر بیکیفیتی گندم های تولید داخل گفت: نتایج بررسی ۸ هزار نمونه گندم که طی ۳ سال از مزارع گندم سراسر کشور تهیه و ارزیابی گردید مبین این امر است که ۹۳ درصد گندم های کشور در گروه درجه یک و دو بوده و تنها کمتر از ۷ درصد گندمها در گروه درجه سه قرار دارند

به گزارش "گسترش تولید و تجارت" اسماعیل اسفندیار پور، مشاور وزیر جهاد کشاورزی و مجری طرح گندم، درخصوص سیاست خرید تضمینی گندم داشته که متن آن به شرح زیر است.
میزان تولید گندم در سال زراعی جاری چقدر بوده است؟ از این میزان چقدر به صورت تضمینی خریداری شده است؟
میزان تولید گندم سال زراعی ۹۷-۱۳۹۶ حدود ۱۳ میلیون ۳۰۰ هزار تن برآورد می شود که از این میزان ۹ میلیون ۵۰۰ هزار تن به صورت تضمینی از کشاورزان خریداری شده است. علاوه بر آن ۵۳۰ هزار تن هم بذر گواهی شده و مادری خریداری گردید که برای کشت سال جاری فراوری و بوجاری و بین کشاورزان توزیع میگردد.
برخی خبرهای موجود در بعضی رسانهها پیرامون کیفیت گندم تولید داخل مطرح است درباره کیفیت این محصول اساسی لطفا توضیحاتی ارائه بفرمایید؟ اینکه چند درصد از گندم تولید داخل درجه ۱، چند درصد درجه ۲ و چند درصد درجه ۳ است؟
گندمهای تولید داخل مناسب نانهای پهن مورد استفاده مردم هستند. با توجه به اینکه تولید گندم در ۴ اقلیم کلان کشور کشت میگردد همه گروههای گندم دنیا در ایران قابلیت کشت و تولید را دارند و گندم تولید داخل نیز کلیه تقاضاهای مصرف را پاسخگو است.
از نظر ارزیابی کیفیت و پروتئین گندمهای ایران بر اساس استاندار ملی شماره « ۱۰۴» در چهار گروه تقسیم شده است که گندمهای درجه یک و دو و درجه سه برای مصارف انسانی است و گندم درجه چهار برای مصرف غیر انسان است. نتایج بررسی ۸ هزار نمونه گندم که طی ۳ سال از مزارع گندم سراسر کشور تهیه و ارزیابی گردید مبین این امر است که ۹۳ درصد گندم های کشور در گروه درجه یک و دو بوده تنها کمتر از ۷ درصد گندمها در گروه درجه سه قرار دارند که آن هم در گروه مصرف برای خوراک انسان قرار دارد.
به نظر شما چالش و مشکل اصلی حال حاضر در زنجیره گندم، آرد و نان چیست؟
یارانهدار بودن نان چالش اصلی این بخش است. باید نرخ نان آزاد و به گروههای کم درآمد نقداً پرداخت شود و گندم و آرد نان رقابتی شود. علاوه بر آن دولت همانند کشورهای توسعه یافته، حمایت و پشتیبانی از تولید داخلی گندم را به جهت نقش بارز آن در امنیت غذایی با قوت ادامه دهد و قیمت نان متناسب با کیفیت تفکیک شود. در این صورت، يقيناً دور ریز و ضایعات نان به شدت کاهش مییابد و در صرف جویی و جلوگیری از اسراف، قدمهای موثری برداشته خواهد شد.
به نظر شما خرید تضمینی گندم راهکار بلند مدت مناسبی برای حمایت از کشاورزان به شمار می رود؟
علیرغم نارسائیهای موجود در خرید تضمینی گندم، نقاط مثبت آن قابل توجه است. به همین دلیل لازم است تا اتخاذ تصمیم نهائی برای ساماندهی و آزادسازی قیمت گندم و آرد و على الخصوص نان، سیاست خرید تضمینی گندم که روشی قابل قبول، اطمینان بخش و دلگرمکننده برای کشاورز است، ادامه یابد.
گندم کدام استانها بالاترین کمیت و کیفیت را دارند؟ کیفیت گندم تولیدی فقط به بذر مورد استفاده مربوط است یا اقلیم استانها هم بر آن موثر است؟
از نظر کمیت و مقادیر تولید گندم، استان خوزستان، گلستان، کردستان، فارس و کرمانشاه و از نظر کیفیت همه استانها متناسب با استاندارد ملی ۱۰۴ هستند. البته گندم استانهای خوزستان، گلستان، مازندران، دشت مغان اردبیل، ایلام، جنوب کرمان، جیرفت، کهنوج و نواحی جنوب استان فارس جزء گندم های ممتاز و درجه یک کشور محسوب می شوند. عوامل موثر بر کیفیت گندم شامل رقم، نوع بذر، اقلیم محل کشت، مواد آلی خاک، حاصلخیزی آن و همچنین چگونگی مدیریت مزرعه توسط کشاورز هستند.
منبع: عیار آنلاین