اولین گره کور کریدور شمال-جنوب امسال باز میشود
در ادامه توسعه همکاریهای حملونقلی میان ایران و جمهوری آذربایجان، مدیرعامل راهآهن ایران به همراه هیئتی بلندپایه از وزارت راه و شهرسازی به شهرستان مرزی آستارا در استان گیلان سفر کرد و طی نشستی با مسئولان آذربایجانی، بر تسریع در روند تکمیل پایانه ریلی آستارا تاکید شد.

به گزارش "گسترش تولید و تجارت" در این بازدید که امروز (۱ مرداد) برگزار شد، در ابتدا هیئت ایرانی از بخشهای مختلف پایانه ریلی آستارا بازدید کردند. ساختمان اداری این پایانه که در مراحل نهایی احداث قرار دارد، به همراه سیلوهای نگهداری غلات و محل عبور رودخانه مرزی، از جمله نقاط مورد توجه بازدیدکنندگان بود.یکی دیگر از محورهای این بازدید، بررسی وضعیت پل ورودی پایانه بود؛ سازهای حیاتی که نقش کلیدی در تسهیل دسترسی و بهبود عبور و مرور مردم منطقه خواهد داشت. تامین مصالح مورد نیاز این پروژه نیز به عنوان یکی از دغدغههای مطرح شده، در دستور کار مذاکرات طرفین قرار گرفت.در این بازدید جمعی از مقامات استانی و ملی از جمله میرمحمد غراوی، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری گیلان، عباس خطیبی معاون شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور و رحمت رحمتنژاد مدیرکل راهآهن شمال ۲، حضور داشتند.
در ادامه، نشست مشترکی میان مدیران دو کشور برگزار شد که طی آن موانع اجرایی پروژه از جمله مشکلات تملک زمینهای مسیر دسترسی، تامین زیرساختهای آب، برق و گاز، و تسریع در روند اجرایی از سوی طرف ایرانی، به بحث و تبادل نظر گذاشته شد.جبارعلی ذاکری، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل راهآهن ایران، در این نشست با اشاره به اهمیت پروژه برای هر دو کشور گفت: «بر اساس توافقات انجامشده، انتظار میرود طرف آذربایجانی عملیات احداث این پایانه را تا پایان سال ۲۰۲۵ میلادی به اتمام برساند. تکمیل این پروژه میتواند آستارا را به یکی از گرههای راهبردی ترانزیتی در مرز ایران و آذربایجان تبدیل کند.»
وی در ادامه به پروژه بزرگتری اشاره کرد که نقش مکمل برای این پایانه خواهد داشت: خط ریلی رشت–آستارا. به گفته وی، این مسیر به عنوان بخش مهمی از کریدور بینالمللی شمال–جنوب، نه تنها ایران را به کشورهای حوزه دریای خزر و آسیای میانه متصل میکند، بلکه ظرفیت ترانزیتی کشور را به شکل قابل توجهی افزایش خواهد داد.این دیدار و مذاکرات، نشانهای از اراده جدی تهران و باکو برای توسعه زیرساختهای حملونقلی و گسترش تعاملات اقتصادی است. با تکمیل این پایانه و بهرهبرداری کامل از مسیر رشت–آستارا، منطقه شمال کشور میتواند به شاهراه تجاری جدیدی در مسیر شرق به غرب و شمال به جنوب تبدیل شود.
اواسط تیرماه سال جاری، پزشکیان در جریان بازدید از مرز آستارا، با اشاره به اهمیت ژئوپلیتیکی مسیر ریلی رشت-آستارا، تکمیل آن را حلقه نهایی کریدور شمال–جنوب دانست که میتواند ایران را به اوراسیا و کشورهای روسیه، فنلاند و شرق اروپا متصل کند و نقش کلیدی در ترانزیت کالا ایفا نماید. او تاکید کرده بود که این خط ریلی جایگزینی جدی برای مسیرهای سنتی مانند کانال سوئز و خطوط ترانزیتی ترکیه خواهد بود و توسعه صادرات و تجارت خارجی کشور را شتاب میبخشد.به گزارش فارس؛ کریدور بینالمللی و ۷۲۰۰ کیلومتری شمال-جنوب (INSTC) در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی (۲۲ شهریور ۱۳۷۹) با هدف ایجاد یک مسیر ترانزیتی کارآمد و مقرونبهصرفه برای حمل کالاها از هند به اروپا و بالعکس از طریق مسیر ایران بود.کریدور بینالمللی شمال-جنوب دارای سه شاخه شرقی (آسیای مرکزی)، شاخه میانی (دریایخزر) و شاخه غربی (آذربایجان و ارمنستان) است.در بخش ترانزیت ریلی شاخه غربی کریدور شمال-جنوب، حلقه مفقوده خط ریلی رشت-آستارا وجود دارد. این خط ریلی امکان اتصال مستقیم بین دریای خزر، دریای خلیج فارس و کشورهای قفقاز را فراهم میکند که هدفگذاری این خط ریلی جابهجایی سالیانه ۱۵ میلیون تن بار خواهد بود.خط ریلی ۱۶۲ کیلومتری رشت-آستارا که اتصال ریلی ایران و آذربایجان را فراهم میکند، قرار است با وام ارزی روسیه تا سقف ۱.۶ میلیارد یورو ساخته شود که رایزنیهای مالی آن در حال انجام است.مهدی باقری، کارشناس حملونقل و ترانزیت، با توجه به اهمیت اتصال ریلی و ایستگاه پایانه ریلی آستارا-آستارا در افزایش ترانزیت بار از طریق کریدور شمال-جنوب و تجاریسازی آن عنوان کرد که با احداث این خط ریلی ظرفیت بار در این مسیر به ۱۵ میلیون تن خواهد رسید.
منبع: فارس
مطالب مرتبط