بررسی ساختارهای اجرایی بهرهمندی از عرصههای شور در توسعه پایدار کشاورزی
ساختارهای اجرایی بهرهمندی از عرصههای شور در توسعه پایدار کشاورزی در جلسه هماندیشی شورورزی با حضور رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و دیگر مسوولان وزارت جهاد کشاورزی بررسی شد.

به گزارش "گسترش تولید و تجارت" مشاور عالی وزیر جهادکشاورزی در این نشست با تاکید بر ضرورت شناسایی مناطق مستعد شورورزی، تشکیل هسته فکری شورورزی در وزارت جهادکشاورزی را به منظور تعیین نقشه راه توسعه کشاورزی در عرصههای شور در کشور ضروری دانست.
شریعمتدار با اشاره به اهداف هسته فکری شورورزی، پیشنهادهایی برای سازوکارهای اجرایی کارگروههای علمی و اجرایی این نهاد ارائه کرد.
در این نشست، زند مشاور عالی سازمان با قدردانی از تلاشهای مهندس شریعتمدار در کمیته بهرهوری آب، برنامهریزی شورورزی را نیازمند ارائه شاخصهای علمی در تعریف شوری خاک و آب دانست و خاطرنشان ساخت: اجرای کلان کشاورزی در عرصههای شور به شکلگیری ساختارهایی از جمله برنامهریزی و سیاستگذاری علمی و توسعهای نیاز دارد.
وی با ارائه پیشنهاد تاسیس بنیاد شورورزی در کشور، اهمیت نقش معاونت ترویج را در مشارکت بخش خصوصی و کشاورزان گروه هدف در نظام شورورزی یادآور شد.
معاون وزیر در امور زراعت نیز در این نشست با گذری اجمالی بر چگونگی شکلگیری مبنای شورورزی در ایران، آن را شامل کشاورزی در مناطقی دانست که کشت و زرع به صورت متداول آن جا قابل اجرا نیست ولی ظرفیتهای جایگزین بیشماری در ایجاد ارزش افزوده دارد.
کشاورز با بیان این که ضرورت دارد از تجربه عملی سایر کشورها در زمینه شورورزی بهرهمند شد، الگوهایی از دامپروری و فارمهای شورورزی از طریق آب دریا در کشورهای حاشیه خلیج فارس ارائه داد.
وی با تقدیر از فعالیتهای محققان مرکز ملی تحقیقات شوری، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور و پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی در زمینه شورورزی، پژوهش در این زمینه را در کشور ناکافی دانست و بر فعالسازی ظرفیتهای کشاورزی در عرصه شور تاکید کرد.
معاون وزیر در امور زراعت با بیان این که شورورزی علمی است که تنها به زراعت و باغبانی محدود نمیشود، خاطرنشان کرد: ضرورت دارد برای تبدیل ظرفیت مغفول مانده عرصههای شور به مناطق مستعد برای آبزیپروری، منابع طبیعی، کشاورزی و غیره ساختاری چابک برای پاسخگویی به نیازهای اجرایی و پژوهشی ویژه نظام شورورزی در مجموعه وزارت جهادکشاورزی راهاندازی شود.
همچنین معاون مدیریت توسعه و منابع انسانی سازمان تات با اشاره به تغییر اقلیم در دنیا، خشکی و شوری را دو عامل محدود کننده کشاورزی دانست که تشکیل هسته فکری شورورزی و برنامهریزی برای تبدیل کردن این تهدید به فرصت، بهرهمندی از این منابع را مغتنم میکند.
محمودی با مهم برشمردن نقش سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی برای ایجاد زنجیره مدیریت در شورورزی، نقشآفرینی شرکتهای دانشبنیان و دانشگاهها را از جمله ظرفیتهای بالقوه در تحقق اهداف شورورزی برشمرد.
رئیس مرکز ملی تحقیقات شوری نیز با مروری بر محتوای جلسات پیشین، ضرورت تدوین برنامه اجرایی- تحقیقاتی برای ارائه طرح ملی شورورزی را یادآور شد.
دهقانی افزود: ترویج کشاورزی در عرصههای شور نیازمند اجرای تحقیقات گسترده در سطح چندین پایلوت است که از ابتدا تا انتهای تولید یک محصول، مهمترین موضوع یعنی سرنوشت جرم نمک باید در طول اجرای پروژه رصد شده و نتایج آن برای اجرا در سطح کلان تفسیر شود.
در این نشست دیگر اعضای جلسه پیرامون ساز و کارهای اجرایی هسته فکری شورورزی و تدوین ضوابط و ساختارها به بحث و تبادل نظر پرداخته و ابراز امیدواری کردند بتوان با ایجاد و تقویت زیرساختهای اجرایی و پژوهشی شورورزی در وزارت جهادکشاورزی از این امکان برای هم افزایی به ظرفیت تولید در بخش کشاورزی بهرهمند شد.
منبع: روابط عمومی سازمان تحقیقات