پیش نویس سند ملی علم و فناوری در حوزه کشاورزی تدوین شد
ضرورت ایجاد زنجیره تولید علم در بخش کشاورزی
رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی از تدوین پیش نویس سند علم و فناوری کشاورزی آب و منابع طبیعی با هدف بهره گیری از علم و فناوری برای غلبه بر مشکلات بخش کشاورزی خبر داد.

به گزارش "گسترش تولید و تجارت" به نقل از ایرنا، اسکندر زند در نشست هم اندیشی تدوین برنامه علم و فناوری در حوزه کشاورزی، آب و منابع طبیعی که در سازمان تحقیقات کشاورزی برگزار شد، افزود: توسعه کشاورزی با عوامل محدود کننده خاک، آب، هوا و ذخایر ژنتیکی روبه رو است که استفاده روز افزون از این منابع، توسعه کشاورزی را برای تامین غذای بیشتر دچار چالش می کند.
وی اضافه کرد: در تدوین آیین نامه برنامه علم و فناوری کشاورزی باید اثرسنجی تحقیقات در زمینه های معرفی ارقام و بذرهای جدید، سموم، واکسن های دام و طیور و تاثیرات آن مشخص باشد.
زند اظهار داشت: این در حالیست که در کنار این منابع محدود، بهره گیری از چهار عامل سرمایه، بازار، نیروی ماهر و تکنولوژی موجب ارتقای ظرفیت بخش کشاورزی می شود و می توان با بکارگیری مطلوب از این ابزارها، کمبودهای بخش کشاورزی را برطرف کرد.
معاون وزیرجهاد کشاورزی با اشاره به محتوای سند توسعه پایدار بین المللی گروه مشاورین تحقیقات بین المللی (CGIAR) اظهار داشت: ۱۰ مورد از ۱۷ مورد عنوان هدف این سند مربوط به کشاورزی، آب و محیط زیست است.
وی گفت: مهمترین چشم انداز توسعه کشاورزی دانش بنیان افزایش درآمد کشاورزان، برقراری پایدار امنیت غذایی، ارتقای منابع طبیعی و خدمات اکوسیستم است.
زند با تاکید بر این که برنامه علم و فناوری بخش کشاورزی باید اقتصادی و درآمدزا باشد، تصریح کرد: طرح های علمی پژوهشگران و متخصصان باید مشخص باشد که علاوه بر افزایش تولید، ارتقای کیفیت و اشتغالزایی چه میزان اقتصادی است و درآمد ایجاد می کند.
وی اضافه کرد: برآوردها نشان می دهد اکنون به ازای هر یک ریال تولید علم ۱۰ تا ۲۵ ریال درآمد ایجاد می شود که این رقم باید افزایش یابد.
زند به ضرورت ایجاد زنجیره تولید علم در بخش کشاورزی، نقش ترویج کشاورزی دانش بنیان در ارتقای جایگاه علمی ایران تاکید کرد و افزود: ایران از نظر تولید علم در دنیا در جایگاه شانزدهم و از نظر نوآوری در جایگاه ۷۵ قرار دارد که این جایگاه از نظر تولید علم به طور کلی در مقایسه با کشور ترکیه بالاتر است اما در قسمتی از زیربخش های تولید علم در بخش کشاورزی نیازمند ارتقای جایگاه علمی خود هستیم.
به گفته وی، این درحالیست که در برخی علوم در منطقه رتبه اول و دوم را کسب کرده ایم.
وی اظهار داشت: انتظار می رود بخش های اجرایی و مدیران با اتخاذ تصمیماتی متکی بر دانش باید فاصله بین دانش و نوآوری را کاهش دهند.
زند با بیان اینکه همه مشکلات جامعه تحقیقات نیست، گفت: در یک جامعه دانش بنیان که پژوهش رکن اساسی آن است، باید نظام دانش و اطلاعات برقرار شود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی، استقرار نظام نوآوری، نظام تحقیقات کشاورزی و نظام دانش و اطلاعات را از الزامات ترویج کشاورزی دانش بینان برشمرد و گفت: ضرورت دارد برای جلوگیری از انباشت دانش و ارتباط موثر بین بخش تحقیقات و بخش اجرا، زنجیره ای از تولید علم تشکیل شود.
وی با اشاره به اینکه سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی برای خروجی محور شدن تحقیقات هفت گام مهم برداشته است، افزود: این عناوین با توجه به اهداف پژوهش (افزایش درآمد، امنیت غذایی و پایداری اکوسیستم)، توجه به اولویت ها و انگیزه های پژوهشی، استخراج خروجی های نهایی (یافته های قابل ترویج، یافته های قابل تجاری و مقاله معتبر مرز علم) انتقال یافته ها، تغییر و تدوین آیین نامه مستقل ترفیع و ارتقای مرتبه اعضای هیات علمی سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی است.
زند با اشاره به ضرورت تحول در نگرش دانشگاهها و مراکز پژوهشی گفت: دانشگاههای کارآفرین و متخصصین آن باید برای دهک های مختلف جامعه تربیت شوند تا اقدامات پژوهشی ما بتواند به طور مستقیم مشکلی از جامعه را حل کند.
«بهزاد قره یاضی» دبیر کمیسیون کشاورزی آب و منابع طبیعی شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) نیز در این مراسم ضمن قدردانی از دست اندکاران و صاحب نظران بخش کشاورزی که در تدوین سند علم و فناوری کشاورزی، آب و منابع طبیعی همکاری داشته اند، افزود: گردآوری محتوی تخصصی آن را ماحصل تلاش تیمی از دانشمندان و خبرگان بخش کشاورزی در مشارکت با دستگاه های اجرایی و وزراتخانه های مرتبط عنوان کرد.
به گفته وی، تدوین برنامه علم و فناوری بخش کشاورزی باید سیاست ها و اولویت ها با رویکرد بهره مندی از فناوری های نوین و توسعه روابط بین الملل و ارائه راهکارهای اجرایی نهایی شود.
این مقام مسئول در کمیسیون کشاورزی شورای عالی تحقیقات و فناوری ریاست جمهوری تصریح کرد: انتظار می رود طرح های پژوهشی ما از شروع تا دستاورد آن، مشخص شود.
وی با بیان این که برنامه علم و فناوری کشاورزی در محورهای آب، آبخیزداری، منابع طبیعی، محیط زیست و امنیت غذایی تدوین شود اضافه کرد: این برنامه ریزی ها از جمله بحران آب باید مبتنی بر فضای آزاداندیشی صورت گیرد.
«کاوه مدنی» معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست نیز با هشدار درباره میزان ذخایر آبی کشور گفت: کمبود منابع آبی به معنی تعطیلی کشاورزی نیست.
وی بر ضرورت کاهش تصدی گری دولتی برای حل مشکلات بخش کشاورزی آب و محیط زیست تاکید کرد و افزود: در سازمان هایی همچون محیط زیست به عنوان یک نهاد بالادستی نیازمند گسترش آموزش به صاحبان ایده و مشاغل خرد هستیم تا با تسهیل حضور آنان در حل معضلات موجود، تعامل بین دولت و بخش خصوصی تقویت شود.
نشست هم اندیشی تدوین برنامه علم و فناوری کشاورزی آب و منابع طبیعی با حضور اسکندر زند معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، بهزاد قره یاضی دبیر کمیسیون کشاورزی آب و منابع طبیعی شورای عالی عتف و رئیس امور تحقیقات و فناوری سازمان برنامه و بودجه کشور، مدنی معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست و جمعی از صاحب نظران و خبرگان بخش کشاورزی روز چهارشنبه در سالن فجر سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی برگزار شد.
همچنین پیش نویس «سند ملی تحول علم فناوری در کشاورزی آب و منابع طبیعی» و روند اقدام های صورت گرفته برای تدوین آن در این نشست ارایه شد.
در ادامه این نشست یک روزه چهار پنل تخصصی تحت عناوین مدیریت آب و آبخیزداری، منابع طبیعی و محیط زیست، امنیت غذایی، اقتصاد ترویج و مدیریت برگزار شد.