ورقهای ژئوممبران؛ مانع خروج شیرابهها و جلوگیری از آلودگی آب و خاک در محل دفن زباله های سراوان می شود
مشاور کمیسیون بهداشت محیط زیست و خدمات شهری شورای کلانشهر رشت با ارائه راهکارهای علمی برای حل معضل تجمع زباله ها در منطقه سراوان رشت گفت: ورقهای ژئوممبران یکی از پوششهای استاندارد لندفیل است که به عنوان یک لایه نفوذ ناپذیر غشایی مانع خروج شیرابهها و جلوگیری از آلودگی آب و خاک میشوند.

به گزارش "گسترش تولید و تجارت" مشاور کمیسیون بهداشت محیط زیست و خدمات شهری شورای کلانشهر رشت در مورد معضل ۴۰ ساله زبالههای سراوان و راهکار متلاشی شدن کوه زبالههای سراوان گیلان گفت: همه میدانیم مکان یابی برای دفن این زبالهها از پایه و ریشه درست نبوده است و این ماجرا به امروز و دیروز و ده سال قبل باز نمیگردد بلکه قریب به ۴ دهه است که این مکان یابی اشتباه برای دفن زبالهها انتخاب شده و عواقبی را با خود به همراه داشته که متاسفانه تا به امروز تصمیمی سازنده برای دفع آنها اتخاذ نشده است.
وی در ادامه تاکید میکند: در کنار مسئله مهم مکان یابی اصول ابتدایی راه اندازی لندفیل (خاک چال) در مسئله دفع پسماندهای سراوان رعایت نشد و همین بی توجهی به استانداردها و ضوابط منجر به رشد معضلات پیوسته وار در آن منطقه شد. زمانی که بستر لندفیل برای دفع زبالهها انتخاب میشود باید به گونهای باشد که با بارندگیهای متعدد منجر به خروج شیرابه های آنها نشود، اگر کف لندفیل فاقد هر گونه آستر و پوشش مناسب باشد بی شک باید شاهد خروج شیرابه های پسماندها باشیم.
ورقهای ژئوممبران یکی از پوششهای استاندارد لندفیل است
عماد مطالبی در مورد پوششهای استاندارد لندفیلها در سراوان اظهار میکند: ورقهای ژئوممبران یکی از پوششهای استاندارد لندفیل است، این ورقهای پلیمری به عنوان یک لایه نفوذ ناپذیر غشایی مانع خروج شیرابهها و باعث جلوگیری از آلودگی آب و خاک میشوند.
وی گفت:با توجه به این شرایط باید در نظر بگیریم بدنه خاک گیلان به گونهای است که با کوچکترین حفاری به آب بیرون ختم میشود، بر همین اساس با اولین بارندگی شیرابه بیشتری تولید میشود و نفوذ پذیری خاکهای این منطقه با توجه جنس آنها که اغلب از نوع خاک لومی که همان شن و ماسهای هستند و قابلیت نفوذ پذیری زیادی را دارند؛ در چنین شرایطی باید چه تدبیری به کار بگیریم؟ ممانعت از نشتی و نفوذی شیرابهها به آبهای زیرزمینی اولین اقدام موثر در چنین شرایط است، باید از آب های زیرزمینی تحت هر شرایطی حفاظت کنیم.
رشت یک گیلانشهر است
وی در ادامه تصریح کرد: باید بدانیم رشت یک گیلانشهر است و حوزه نفوذ بالایی حتی در کل کشور دارد چراکه از پتانسیلها و ظرفیتهای بالایی در محورهای کالبدی گردشگری و … برخوردار است، از اینرو آسیب ها و چالشهای آن کل گیلان را میتواند تحت تاثیر قرار دهد، این تجمع منجر به بیداری خرد مردم و افزایش آگاهی آحاد جامعه شد تا محکم تر و حساستر نسبت به ماجرا عکس العمل داشته باشند.
بحران ۴۰ ساله زبالههای سراوان با راه حلهای کوتاه مدت حل شدنی نیست
وی در ادامه تصریح میکند: بحران ۴۰ ساله زبالههای سراوان با راه حلهای کوتاه مدت حل شدنی نیست، باید حجم تولید پسماندها نه تنها در گیلان بلکه در کل کشور را کاهش داده و این مهم با انتقال مکانیزه زبالهها، تفکیک آنها از مبدا، فرهنگ سازی اصولی و آموزش مستمر موثر خواهد بود و امکان تبدیل به فرهنگ جدایی ناپذیر از زندگی مردم را خواهد داشت.
شواهد و شنیده ها از کاربران شبکههای اجتماعی حاکی از این است، تمام زباله فقط برای رشت نیست بلکه زباله ۵۲ شهرداری و دهیاری در سراوان دفن میشود، از شهرداریهای فومن، شفت و سنگر تا صومعهسرا، خمام، کوچصفهان و… چرا در شکل گیری این بحران مورد سوال قرار نگرفتهاند، جذابیت جنگلهای گیلان در تنوع گونههای گیاهی را نمیتوانیم در هیچ جای دنیا پیدا کنیم.
**************
گفتنی است؛ سالها بی توجهی، امروز با شدت گرفتن بیماریهای مختلف، مردم گیلان را بیش از هر زمان دیگر نگران کرده است، مردم روستاهای موشنگا،کچاو، جوکلبندان و گلسرک سراوان بیش از همه نگرانند، سرازیر شدن شبانه خروار خروار زباله و پسماند در سراوان دیگر کار را از دلسوزی برای طبیعت گذرانده است و این بار جان مردم در خطر است.
معضل ۴۰ ساله زبالههای سراوان گیلان ابعاد گوناگونی از مشکلات را در سطح استانی و ملی به همراه داشته است، به گونهای که در حال حاضر چندین نقطه از جنگلهای هیرکانی را درگیر کرده است، مردم برای سروسامان دادن زبالهها از روز ۳۱ فروردین ماه خودجوش با تحصن راه کامیونهای حمل زباله را بسته و مانع از ورود پسماندها به منطقه سراوان شدند که متاسفانه این اعتراضات با درگیریهایی به پایان رسید؛ روزانه نزدیک به یک هزار تن زباله وارد این منطقه جنگلی میشود. حجم زباله انباشت شده در سراوان با گذشت نزدیک به 40 سال به یک میلیون تن رسیده است، این روند طی سالهای اخیر ادامه داشته به گونهای که حدود ۱۶ هکتار از جنگلهای منطقه پوشیده از زباله شده و در بعضی از مناطق ارتفاع زباله ها تا ۹۰ متر هم میرسد.
این اعتراضات تنها مربوط به مردم سراوان نیست بلکه مردم رشت و انزلی هم دلنگران رودخانه زرجوب و گوهر رود و تالاب انزلی هستند، شدت گیری این معضل محیط زیست طی یک دهه گذشته با اعتراضات مختلف به گوش مقامات مسئول در سطح استانی و کشوری رسیده است، معضلی که سلامتی مردم را به خطر انداخته است، آبهای زیرزمینی به واسطه دفن نادرست و سوزاندن زبالهها آلوده شده ودهها نفر از ساکنان حوالی سروان به بیماریهای مختلف پوستی، گوارش و حتی سرطان دچار شدهاند. دیدن نام گیلان در بالای لیست مبتلایان مرگ با سرطان بسیار غم انگیز است.
آیا زمان آن نرسیده در کنار وزارت کشور سازمان محیط زیست و مسئولان استان گیلان متولیان اصلی هم پاسخگوی این معضل محیط زیستی باشند تا شاهد این بیتدبیری ها در جای جای کشور نباشیم.../تخلیص از: خانه ملت